Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po závadě na digestoři vyhořela střešní konstrukce

Dne 24. 7. 2010 v 18:15 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Vsetíně, Semetíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a automobilovou plošinou, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Semetína, Vsetína a Jablůnky

Dne 24. 7. 2010 v 18:15 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Vsetíně, Semetíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a automobilovou plošinou, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Semetína, Vsetína a Jablůnky. Ze Zlína na místo vyjel velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru především střešní konstrukce rodinného domu.

Požár zpozoroval sám majitel domu, který byl tou dobou u sousedů na návštěvě. Ihned informoval své rodinné příslušníky, kteří v domě bydlí, a v tu chvíli byli v jiném domě. Před příjezdem hasičů se sami snažili hasit požár digestoře v kuchyni, kde použili dva přenosné hasicí přístroje. Při hašení se lehce nadýchal nebezpečných zplodin hoření jeden ze sousedů, kterého později prohlédl a ošetřil lékař přivolané posádky zdravotníků.

Hasiči byli na místě za osm minut od výjezdu. Požár se mezitím rychle rozšířil na půdu a střechu. Velitel zásahu vydal pokyn k zahájení hasebního útoku vedeného zevnitř domu. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli na půdu a začali s lokalizací požáru. Cílem bylo zabránit rozšíření plamenů do obytných částí domu.

Jen lokalizace požáru trvala hasičům více než jednu hodinu. Během hasebních prací museli hasiči strhnout zateplení střechy a dostat se tak k jednotlivým ohniskům v dřevěných střešních konstrukcích. Střecha měla plechové šablonové krytí, které hasiči nechtěli zbytečné poškodit a rozebrat. Celková likvidace požáru byla nakonec hlášena až po dalších dvou hodinách prací.

Při zásahu si nechal velitel poslat další náhradní tlakové lahve se vzduchem do dýchacích přístrojů a dům byl postupně odvětráván. Po uhašení požáru a rozebrání zateplení byla na místě ponechána na dohlídku jednotka dobrovolných hasičů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že došlo k technické závadě na digestoři kuchyně, odkud se požár dostal odtahovou šachtou na půdu. Digestoř měla vývod ukončen na půdě a nikoliv na vnějším plášti domu nebo střeše. Plameny zasáhly dřevěné konstrukce střechy, které byly kompletně zničeny.

Požárem způsobené škody byly odhadnuty na 800.000 Kč, přičemž 600 tis. připadá na stavební část a 200 tis. na vybavení domu. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek domu za 2 mil. Kč. Ponecháním plechové krytiny na střeše ochránili hasiči dům před další vodou při aktuálních deštích.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet