Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za úklid po dopravních nehodách se bude hasičům platit

V loňském roce zasahovali hasiči v Karlovarském kraji u šesti set dopravních nehod. Pokud by si vyúčtovali platby za likvidační práce po těchto dopravních nehodách, dostali by odhadem dva miliony korun. Od 1. srpna letošního roku budou na základně dohody s Českou kanceláři pojistitelů tyto platby požadovat.

Hasiči už od roku 2008 rozdělují u dopravních nehod záchranné a likvidační práce. V první fázi provádí záchranné práce, tedy se musejí postarat o zraněné. Ať už zaklíněné osoby vyprostí pomocí speciální nářadí, poskytnou předlékařskou péči, stabilizují havarovaná vozidla, zajistí místo nehody či zabezpečí protipožární opatření. Poté ale už následují likvidační práce, které zahrnují hlavně úklid vozovky po nehodách, likvidaci uniklých provozních hmot i samotné sebrání částí nabouraných aut. A právě tyto likvidační práce budou nyní nově pojišťovny hasičům hradit.

Ceník za likvidační práce je daný už od roku 2008. Nyní se aktualizuje. V původním ceníku je uvedena například motohodina zásahového vozidla hasičů ve výši 2100 korun, náklady na jeden kilometr jízdy k zásahu jsou stanovené na 40 korun a například průměrná mzda zasahujícího hasiče 280 korun na hodinu. Veškeré sečtené náklady po provedených likvidačních pracích hasiči přepošlou České kanceláři pojistitelů, která sdružuje jednotlivé pojišťovny v České republice.

Na základě dohody Generálního ředitelství HZS České republiky a České kanceláře pojistitelů pak hasiči dostanou za uskutečněné likvidační práce zaplaceno dle platného ceníku. Peníze půjdou do rozpočtů přímo jednotlivých krajských hasičů.

Už nyní mají hasiči v Karlovarském kraji platné dohody například s Krajskou správou a údržbou silnic Karlovarského kraje či s Městem Karlovy Vary. Na základě těchto dohod dostávají každý rok dle svých požadavků materiál na likvidaci uniklých nebezpečných látek na silnice.

V letošním roce hasiči v kraji zasahovali dosud u 250 dopravních nehod při kterých prováděli likvidační práce. Průměrná doba strávená u jednoho zásahu je jedna hodina a v průměru u každé nehody zasahovali čtyři hasiči.

DOPLNĚNÍ:

Partnerem pro jednání s HZS je Česká kancelář pojistitelů, úhradu likvidačních prací ale budou řešit přímo pojišťovny. Česká kancelář pojistitelů tak nebude hradit vykázané likvidační práce, bude pouze přijímat vykázané práce od hasičů a úhradu budou dál řešit konkrétní pojišťovny, u kterých budou mít účastníci dopravních nehod uzavřené smlouvy.

prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-miw-

Sdílet