Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

50 penzistů evakuováno

Požár v jednom z bytů v blanenském penzionu pro důchodce odpoledne vystrašil místní penzisty. Padesát z nich totiž museli hasiči evakuovat. Ilustrační foto.

Někteří ale nechtěli své byty opustit a jiní se do nich stále vraceli. Nikdo nebyl zraněn. Škoda se odhaduje na 110 tisíc korun. „Cítili jsme kouř, ale nevěděli jsme odkud to jde. Sousedka se dívala z okna a teprve pak uviděla, že hoří v jednom z bytů na našem poschodí. Sestřička byt otevřela, ale vyvalil se odtud kouř, tak zase hned zavřela a volala hasiče,“ popsal situaci František Vlach, jeden z místních obyvatel.

Podle operačního důstojníka blanenských hasičů Bohuslava Švancary začalo hořet v bytě v sedmé poschodí po patnácté hodině. „Dům byl silně zakouřen, evakuovali jsme proto všech padesát lidí, kteří tam v době požáru byli. Umístili jsme je v přízemí v jídelně, kde je záchranáři prohlédli, protože bylo podezření, že se mohli nadýchat zplodin. Nakonec ale nebyl nikdo zraněn,“ sdělil. S důchodci však hasiči neměli snadnou práci. Někteří totiž nechtěli opustit své byty, jiní se zase pod různými záminkami chtěli do bytů vrátit. „O to byl zásah složitější,“ poznamenal Švancara.

V bytě začalo zřejmě hořet kvůli technické závadě ledničky. Shořelo veškeré jeho vybavení, dál se ale plameny nerozšířily.
Sdílet