Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Sobotovicích získali do vozového parku Liazku, cisternová automobilová stříkačka nahradí několik desetiletí starou Avii

V sobotu 28. 8. 2021 odpoledne došlo před hasičkou zbrojnicí ke slavnostnímu aktu představení a žehnání staršího vozidla LIAZ 101 CAS K25 zásahové jednotce SDH Sobotovice.

Starosta hasičů a velitel jednotky Petr Kopřiva nejprve přivítal všechny zúčastněné a krátce pohovořil o historii sboru. Po té se slova ujal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Ing. Jan Zámečník.

Následně promluvil ke shromáždění farář P. Mgr. Vít Severa. Po krátké promluvě požehnal nejen vozidlo samotné, ale také jeho uživatelům, na závěr pak všem přítomným. Ceremoniálu se účastnil také starosta obce Zdeněk Nečas, současně též člen jednotky. Pro návštěvníky si hasiči nachystali chutné občerstvení a přehlídku své historické techniky.

Vozidlo je postaveno na známém podvozku Liaz L 101.860 s pohonem 4×4. Původní nástavba zde prošla výraznou modernizací – dřevěné vnitřní přepážky nahradily hliníkové police a výsuvné systémy.

Také přibyl osvětlovací stožár LED i čelní naviják. Pohonný agregát prošel kompletní generální opravou, stejně jako podvozek, brzdy, čerpadlo vody a další důležité části. Nádrž na vodu byla zvětšena na 3 200 litrů a je opatřena novým ochranným nástřikem proti korozi. Pěnidlo bude převáženo v plastových nádobách.

Vozidlo je již zařazeno v IZS a nahradilo 47 let starou Avii.

Poděkování patří Obci Sobotovice, která se finančně podílela částkou 346 000 Kč a dále Jihomoravskému kraji za dotaci ve výši 150 000 Kč.

Petr Lemon
člen JSDH a zastupitel obce Sobotovice
Sdílet