Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič přežil dlouhé tlačení vlakem bez větší úhony

Doslova štěstí v neštěstí měl ve čtvrtek 29. 7. 2010 dopoledne muž, který řídil Škodu Fabii a na železničním přejezdu mezi obcemi Mokré Lazce a Štítina (okres Opava) jej zachytil osobní vlak, jedoucí z Ostravy do Opavy. Přestože fabii podle odhadu zasahujících hasičů tlačila lokomotiva asi 300 metrů, muž při příjezdu hasičů komunikoval a vyvázl podle předběžných informací jen s lehkým zraněním.

Informaci o střetu lokomotivy osobního vlaku s fabií obdrželo operační středisko hasičů ve čtvrtek krátce před půl jedenáctou dopoledne. Na místo ihned vyrazila tři vozidla s jednotkou Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě a také jednotka drážních hasičů (SŽDC).

Při příjezdu opavští hasiči spatřili vedle následků nehody strojvedoucího, který právě ošetřoval zraněného řidiče fabie: Ten již byl venku z havarovaného auta. To skončilo vedle trati na střeše. Hasiči pomohli strojvedoucímu s ošetřením muže až do příjezdu rychlé záchranné služby, další prozkoumali vlak a jeho okolí, zdali zde nejsou další zranění lidé. Zhruba čtyři desítky cestujících a osádka vlaku vyvázly bez zranění. Cestující pak byli odvezeni do Opavy náhradní autobusovou dopravou.

Hasiči museli zamezit úniku benzínu z proražené nádrže fabie jejím utěsněním a úniku provozních kapalin z lokomotivy. Proto na nedalekém potoce postavili tři norné stěny a na zasažená místa použili sorbent. Úniklé provozní látky se jim podařilo včas zachytit. Pak předali místo nehody drážní inspekci k vyšetření okolností nehody.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-miw-

Sdílet