Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Potápěči z řeky vytáhli tělo muže

Muž podle svědků po řece plul v pramici bez vesel a loďku po sjetí z několik metrů vysokého jezu stáhl vír pod hladinu. Rybáři a další svědkové události o tom uvědomili Městskou policii a strážníci na místo okamžitě přivolali hasiče a policisty. Hlášení na tísňovou linku hasiči převzali v 5.40 hodin, k řece vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Břeclavi a členové jednotky SDH Stará Břeclav.

Hasiči a policejní potápěči včera pátrali po muži, který ráno pod jezem řeky Dyje v Břeclavi zmizel pod hladinou.

Hasiči na řeku spustili dva záchranné čluny zajištěné lanem. Pramici pod hladinou zahlédli, prudký proud a vír ale znemožnily loďku vytáhnout. Hasiči proto na místo povolali policejní potápěče a koryto řeky ze břehů a ze dvou mostů prohledávali do vzdálenosti zhruba 250 metrů od jezu. S pracovníky Povodí Moravy hasiči také dohodli snížení odtoku vody z vodního díla Nové mlýny ze 45 krychlových metrů na třicet. Protože tímto opatřením by se průtok v Dyji v Břeclavi projevil až za několik hodin, vodohospodáři tok řeky ve městě převedli do odlehčovacího koryta. Průtok vody přes břeclavský jez se tak podařilo snížit téměř na nulový stav.

Po radikálním snížení stavu vody hasiči na dně řeky několik metrů pod jezem objevili zbytky pramice rozlomené na tři kusy. Zhruba ve stejném místě pak policejní potápěči, které hasiči jistili lany, v 11.08 hodin objevili tělo pohřešovaného muže. Hasiči potápěčům pomohli tělo dopravit na břeh a v 11.51 hodin ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-miw-

Sdílet