Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči evakuovali šest lidí z hořícího domu

Šest lidí a čtyři zvířata museli po poledni evakuovat plzeňští hasiči při požáru osmipodlažního domu. Ilustrační foto.

Požár vznikl od digestoře v prvním patře, technickou šachtou prohořel až do sedmého patra, uvedl mluvčí krajských hasičů František Vaško. Dvě osoby se nadýchaly kouře a museli je ošetřit zdravotníci. Na místo se sjelo pět jednotek hasičů, kterým se podařilo oheň lokalizovat až téměř po dvou a půl hodinách. Zásah dosud neskončil. Hasiči se celou dobu potýkali s hustým dusivým kouřem, takže museli pracovat v dýchacích přístrojích a objekt odvětrávat. Zásah komplikovala nepřístupnost ohnisek požáru v instalační šachtě a toxické zplodiny hoření různorodých látek – hořely například plasty, pryž a elektrická instalace. Požár poškodil rozvody teplé a studené vody a několik bytů bylo vytopeno. V domu nejde plyn ani elektrický proud, popsal mluvčí.
Zejména kvůli promáčení a vytopení musejí hledat dočasné náhradní ubytování lidé z 24 bytů. Na místě pomáhají pracovníci charity. „Máme tady takové klasické krizové centrum, poskytujeme přikrývky, pití a mluvíme s lidmi,“ řekl Karel Šimr z plzeňské Diecézní charity.
Příčina požáru se zatím šetří, v úvahu podle Vaška připadá nedbalost nebo závada na elektroinstalaci. Škodu zatím vyšetřovatel odhadl na jeden milion korun. Oheň poškodil například odpady od prvního do sedmého patra a rozvody teplé a studené vody.
Sdílet