Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při srážce dvou osobních vozidel se zranili dva lidé

K vážné dopravní nehodě došlo včera 29. července 2010 odpoledne na silnici č. I/11 mezi Vamberkem a Žamberkem na Rychnovsku. V lesním úseku se srazila dvě osobní vozidla. Dva lidé byli zraněni.

Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena deset minut po 16. hodině. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou s technickým automobilem a cisternou. Čtyřiadvacetiletý řidič osobního vozidla Ford Focus při předjíždění zavadil o před sebou jedoucí osobní vozidlo Lancia s dvoučlennou posádku. To dostalo smyk, vyjelo mimo vozovku, kde narazilo do pařezu. Automobil byl následně odmrštěn zpět na vozovku.

Motor a autobaterie z Lancie skončily několik desítek metrů od místa střetu. Při příjezdu hasičů již na místě zasahovaly dvě posádky zdravotnické záchranné služby a Policie ČR. Dvacetiletý řidič Lancie a jeho šestnáctiletá spolujezdkyně utrpěli zranění a byli převezeni do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Řidič druhého vozidla vyvázl bez zranění. Hasiči odklidili trosky z části vozovky, aby mohl být zprůjezdněn jeden jízdní pruh. Policie ČR řídila dopravu kyvadlově. Po zadokumentování události hasiči pomocí navijáku od technického automobilu odtáhli nepojízdnou Lancii mimo vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Hasiči museli evakuovat dům kvůli narušené statice

Ve čtvrtek 29. července 2010 v pět hodin odpoledne byli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem přivoláni na náměstí T. G. Masaryka ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Při stavebních pracích u jednoho z objektů došlo k provalení betonáže do sousedního domu, u kterého došlo k narušení statiky. Hasiči z narušeného objektu evakuovali dvacet lidí a zajistili místo havárie.

Na místo byli povoláni technici plynárenské společnosti a vodovodů a kanalizací, kteří uzavřeli hlavní přívody plynu a vody do domu. Statik, který prohlédl všechny byty a místnosti, konstatoval částečné poškození v jednom z bytů, kde došlo k popraskání a narušení zdí. Nájemníkům bylo doporučeno přestěhování jinam do doby opravy. Na místě zasahovala Městská policie, která zajistila dům před možným vstupem nepovolaných osob. Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči odchytávali stádo krav

Profesionální hasiči z Jaroměře s technickým automobilem byli včera 29. července 2010 po 23. hodině požádáni o pomoc při odchytu části stáda krav, které uteklo z výběhu zemědělského družstva v Zaloňově na Náchodsku. Hasiči nasvítili prostor a do jedné hodiny v noci se jim podařilo odchytit devět z deseti zatoulaných krav. Kolem druhé hodiny v noci se hasiči vrátili zpět na základnu.

Foto: stanice Rychnov nad Kněžnou

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet