Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Animax aneb resuscitace v jedné osobě

Obvykle v této rubrice představujeme automobilovou techniku, nyní ale děláme další z výjimek, je jí resuscitační přístroj s názvem Animax, který je určený pro provádění kardiopulmonální resuscitace, dále jen KPR. Není to úplná novinka, v testech byl již téměř pěti lety a letos byl představený na veletrhu Interschutz, který se konal v německém Lipsku. V současnosti se začíná běžně využívat u záchranných složek.

Obvykle v této rubrice představujeme automobilovou techniku, nyní ale děláme další z výjimek, je jí resuscitační přístroj s názvem Animax, který je určený pro provádění kardiopulmonální resuscitace, dále jen KPR. Není to úplná novinka, v testech byl již téměř pěti lety a letos byl představený na veletrhu Interschutz, který se konal v německém Lipsku. V současnosti se začíná běžně využívat u záchranných složek.

Kardiopulmonální resuscitace, co to vlastně je? Jedná se o soubor úkonů směřujících k neprodlenému obnovení oběhu okysličené krve u osoby, u které došlo k selhání základních životních funkcí. Provádí se okamžitě po zjištění stavu postižené osoby formou zajištění/uvolnění dýchacích cest, umělého dýchání a nepřímé srdeční masáže. Dle posledních trendů je poměr srdeční masáže a dýchání 30:2, tedy 30× stlačení hrudníku a 2× vdech z plic do plic. KPR provádíme až do příjezdu záchranné služby. Díky činnostem, které je nutno provádět v rámci KPR, je ideálně počítáno, že jí provádějí dvě osoby – jedna dýchá, druhá masíruje. Že se jedná o činnost, která zachráncům značně ubírá fyzických sil, o tom nemá ani cenu psát. Dalším limitujícím faktorem při provádění KPR je její znalost, resp. neznalost či obava o správné provedení této pomoci. Nejen z těchto důvodů vyvinula německá firma AAT Alber Antriebstechnik GmbH přístroj s názvem Animax.

Jedná se o mechanickou pomůcku pro provádění KPR a to pouze a jen jednou osobou. Je složena z vodící konstrukce, hadice a obličejové polomasky, kompresního vaku s pružinou a pákovým ovládáním, která slouží pro stlačování spodní výsuvné části pro nepřímou srdeční masáž a zároveň i pro provádění vdechů a to při zachování poměru 30:2. Použití přístroje Animax je velice jednoduchou a značně efektivní záležitostí.

Přístroj je složený v transportním kufru, jeho použití je v řádech několika desítek sekund. Po zjištění stavu postižené osoby jej vyjmeme z kufru, pomocí vodící konstrukce nasadíme na tělo, konstrukce se přizpůsobí jeho rozměrům, dále nasadíme na obličej, resp. ústa polomasku, kterou upevníme za hlavovou podložku a můžeme zahájit KPR. Celá činnost spočívá v relativně lehkém pohybu pákou po dobu 28 stlačení, tím je prováděna nepřímá srdeční masáž, při dosažení 29 stlačení srdce signalizuje pohyb pákou vyšší tlak, to nám automaticky bez počítání indikuje stav, že po dalším stlačení budou následovat dva vdechy. Nic víc a nic méně. Redakce serveru POŽÁRY.cz si Animax na veletrhu Interschutz vyzkoušela a nutno říct, že po jeho použití dobu několika minut se nedostavila téměř žádná únava, a když už, tak člověk má dvě ruce, které lze pravidelně střídat a to bez jakýchkoliv problémů či přerušení činnosti. Při stlačování páky je druhá ruka zaklesnuta na vodící konstrukci pro její lepší stabilitu. Jak je psáno v úvodu, Animax je určený pro provádění KPR jen jednou osobou, což se po vyzkoušení bezezbytku potvrdilo.

Při rozhovoru se zástupci výrobce nám bylo sděleno, že provádění KPR má vyšší efektivitu, než při její klasické podobě, tedy stlačování hrudníku rukama a dýcháním z plic do plic. Vliv na to má konstrukce přístroje, zajišťující správnou, stálou a přitom rovnoměrně rozloženou skladbu komprese hrudníku a následných vdechů. Toto potvrzují i studie odborníků z řad lékařů a záchranářů, zabývající se právě přístrojem Animax. Pro ilustraci naleznete v příloze článku nezávislé hodnocení Animaxu a také jednu z několika studií. Jedinou nevýhodou přístroje je jeho relativně delší doba přípravy k použití, která se však dá výrazně zkrátit potřebným výcvikem. V příloze naleznete dále brožuru Animaxu.



Přístroj je vyráběný ve dvou provedeních, první je kompletní kufříková sada s možným pořízením doplňků a druhá je tzv. nemocniční. Animax je určený pro použití v rámci pohotovostních vozidel a osádek záchranné služby, hasičů, policistů, ale i třeba pro jeho umístění do supermarketů, továrních hal apod. V každém případě je bezpodmínečně nutný výcvik s ním tak, aby byla forma pomoci a jeho použití skutečně účinná.

Cena Animaxu v základním kufříkovém provedení je u výrobce 4.190 €. Přepočet je dle aktuálního kurzu. I přes relativně vyšší cenu si přístroj Animax, certifikovaný např. Dekrou, dokážeme dost dobře představit jako nedílnou součást výbavy např. vozidel prvního výjezdu či RZA. V sousedním Německu a v dalších zemích Evropy začíná být stále rozšířenější pomůckou hasičských a záchranářských týmů, své uplatnění nachází i v nemocničních zařízeních.

-wap-

Sdílet
Přiložené soubory
Study university hospital Mannheim.pdf zobrazit online PDF 91 kB
Study clinical centre Fulda.pdf zobrazit online PDF 764 kB
Field report Ludwig Carl.pdf zobrazit online PDF 13 kB
brochure animax.pdf zobrazit online PDF 762 kB