Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři resuscitovali potápěče v lomu u Svobodných Heřmanic na Bruntálsku, nepřežil

Posádky ZZS MSK zasahovaly v neděli 19. září 2021 na Bruntálsku u potápěče v lomu u Svobodných Heřmanic. Informaci o muži v bezvědomí přijali operátoři krátce po půl třetí a na pomoc vzlétl vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. Spolu s ním vyjela bruntálská posádka rychlé zdravotnické pomoci.

Jednašedesátiletý muž se v lomu potápěl se svými kolegy, kteří s ním v průběhu ponoru ztratili kontakt. Nalezen byl později ve vodě bez známek života a vytažen na břeh. Posádky ZZS po svém příjezdu zahájily rozšířenou resuscitaci a pokoušely se obnovit krevní oběh postiženého.

Přes využití léků, přístroje zajišťujícího nepřímou srdeční masáž, umělou plicní ventilaci i další opatření, nevedla snaha záchranářů k úspěchu a zasahující lékař musel nakonec konstatovat smrt pacienta.

Ošetřen byl rovněž další, devětačtyřicetiletý potápěč, jemuž záchranáři zajistili tepelný komfort, podání léků a kyslík. Muž odmítl transport do nemocnice a vzhledem k nezávažnosti jeho obtíží mohl být ponechán na místě zásahu.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet