Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vláda šetří, odnesou to hasiči.

Jak to vypadá tak opět hasiči odnesou plýtvání naší vlády. Slibovaný nárůst mezd nejspíš nebude.Ilustrač­ní foto.

Nejenže jsme již definitivně přišli o 13 a 14 platy, a na rozdíl od ostatních státních zaměstnanců bez náhrady v podobě rozpuštění části těchto platů do běžného příjmu, ale teď chce vláda hasičům a policistům sebrat i to málo oč by měly mzdy narůst podle nového zákona od 1. 1. 2005.

První návrh státního rozpočtu počítá s tím že peníze určené pro tento nárůst mezd (i když taky nijak velký, činil by přibližně 3000 korun) by vláda rozpustila na školy, univerzity, do příspěvků k dotacím z Evropské unie nebo na silnice v obcích. Podle ministra financí by takto získali cca 8 miliard korun. Odnesou to ovšem hasiči a policisté. Je to již několikátý pokus ministra Sobotky namířený proti ministrovi vnitra. Pokud jde o vnitrostranické půtky tak nevím proč je máme odnášet my. Existuje i nátlak představitelů Odborového svazu státních zaměstnanců, kteří požadují rozpustit tyto peníze určené pro bezpečnostní složky všem státním zaměstnancům, nejspíš podle hesla když nedostanou všichni, tak ať nemá nikdo.

Když se republikou proháněly povodně, vynášela vláda složky Integrovaného Záchranného Systému do nebe, nyní když je po všem, jsme první na řadě na oškubání. Páni ministři jsou si dobře vědomi že stávkovat nesmíme a že se hasiči neozvou. Podle ankety na našem serveru uvažuje o odchodu v krátké době přes šedesát procent hasičů. To je nejspíš dost předimenzované číslo, ale i když budu realista tak může odejít 20 – 30 procent příslušníků. A to není zrovna málo. Může to vést ke snížení bezpečnosti obyvatel. Tak jako naše vláda se ke svým záchranářským složkám chová málokterý stát. Do důchodu chodíme čím dál později a co je platný šedesátiletý hasič ? Úředník v tomto věku může stále sedět za stolem ale hasič ?

Na závěr pár statistických údajů. Za poslední dva roky (2002, 2003) zasahovaly příslušníci HZS ČR u více než 210 000 událostí, při nichž zahynulo osm hasičů a téměř 900 jich bylo zraněno. Uchránili hodnoty ve výši téměř 14 miliard korun, a co je hlavní jenom za loňský rok při zásazích bezprostředně zachránili 7 088 lidí a dalších více než 11 000 před hrozícím nebezpečím evakuovali. Tato čísla by měla vláda brát v úvahu až zase bude chtít škubat hasiče.

Když už nemá stát finance, proč nezavede například zákonnou povinnost pro pojišťovny? Nejspíš proto že pojišťovny dokážou mezi poslanci silně lobovat a jim pak nejde o zájmy voličů, ale hlavně o zájmy firem z nichž těží pro sebe. Může existovat třeba požární daň, kterou by platily velké podniky v regionech. Existuje paragraf o náhradě nákladů za zásah hasičů pro právnické a podnikající fyzické osoby tak proč se nevyužívá ? Když budou hasiči likvidovat požár způsobený nedbalostí zaměstnance firmy tak ať firma uhradí náklady a pak se soudí s viníkem. Proč mají tyto náklady nést hasiči ? Možností je mnoho jen je využít. To by se ovšem naši ministři nesměli ubírat cestou nejmenšího odporu a ušetřit jen na nás.

Článek vyjadřuje názor autora.

Statistické údaje pocházejí ze Statistické ročenky GŘ HZS ČR.
Sdílet