Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Větrného Jeníkova dorazila nová Tatra Terra od THT Polička, doplňuje ji dopravní automobil VW Crafter

Městys Větrný Jeníkov pořídil pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Terra a dopravní automobil Volkswagen Crafter.

Zářivě červenou tatrovku dodala firma THT Polička, s financováním vozu za 7 499 459 korun včetně DPH pomohla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod (2,5 milionu) a Kraj Vysočina (500 tisíc korun). Byla pořízena jako náhrada za starou cisternu Liaz z roku 1986.

Dopravní automobil VW Crafter vyšel na 1 160 103 Kč včetně DPH a dodala ho firma Auto Vysočina. Zakoupen byl v prosinci roku 2019 jako náhrada za vysloužilý dopravní automobil Robur. Na jeho pořízení přispělo Ministerstvo vnitra a Kraj Vysočina celkem 750 tisíc korun.


I když vozidla v jednotce už déle slouží, slavnostní předání se uskutečnilo až 18. září roku 2021 v rámci benefičního dne pro Moravu, který celou sobotu probíhal ve Větrném Jeníkově.

Podvozek cisterny

Pro stavbu cisterny byl použit podvozek Tatra 815–2T5RA3, tedy dvounápravový model Terra s připojitelným pohonem kol přední nápravy. Vznětový naftový osmiválec o výkonu 325 kW je ale v této konfiguraci spřažen pouze s manuálně řazenou převodovkou – použita byla čtrnáctistupňová skříň Tatra 14 TS 210 L.

Motor splňuje emisní normu Euro 5, jeho krouticí moment je 2 100 Nm v rozsahu 1 100 – 1 200 otáček za minutu. Převodovka disponuje pomocným pohonem Tatra 1TP 300K-CH s možností jízdy se spuštěným čerpadlem až do rychlosti 10 km/h.

Obě nápravy jsou odpruženy vzduchovými vlnovcovými pružinami a osazeny stabilizátorem.

Na předních podélnících rámu je uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 50 kN s jištěním proti přetížení. U něj je namontována nárazníková lafetová proudnice o průtoku 700 litrů za minutu při tlaku 6 barů, ovládaná je joystickem z kabiny řidiče.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Ve čtyřdveřové kabině je místo pro šest hasičů, v zadní řadě sedadel jsou do opěradel integrovány držáky dýchacích přístrojů.

Ve čtyřech dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice Mototrbo DP1400, v dalších čtyřech ruční svítilny Nigtstick Intrant.

Vozidlové radiostanice jsou v Tatře dvě – kromě analogové Motoroly mají hasiči k dispozici i digitální terminál.

Mezi strojníkem a velitelem jsou držáky přileb, velitel má k dispozici výjezdový tablet, řidič displej zadní couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu a vodě.

Na levé straně kabiny je zásuvka Rettbox-air, která zajišťuje doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů, při nastartování Tatry se samočinně odpojí. Součástí je inteligentní dobíjecí zařízení.

Výstražné zařízení je modročervené kombinace, rampa bliká červeně vlevo a modře vpravo. Přepínání tónů je řešeno tlačítkem houkačky.

Nástavba cisterny

Karoserie účelové nástavby je vyrobená z profilů ze slitin lehkých kovů a olepena hliníkovým plechem. Na obou bocích je trojice schrán s příslušenstvím, prostor s obslužným panelem čerpadla je krytý nahoru výklopnými dveřmi.

Na obou bocích jsou LED stavoznaky signalizující množství hasiva v nádrži. Ta tvoří jeden celek z nerezavějící oceli, vejde se do ní 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Doplňování nádrže z vnějšího zdroje hlídá automatický systém.

Bezprostřední okolí nástavby osvětlují LED světla zapuštěná do hliníkových okapnic na obou bocích a zadní části. Mezi kabinou a nástavbou je pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi 24V LED světlomety, napájen je z podvozku Tatry.

Čerpací zařízení THT PKA 2000–250 umožňuje zásah pomocí nízkého nebo vysokého tlaku i kombinovaný provoz. Jeho jmenovitý výkon je 2 000 litrů za minutu. Pěnidlo je přiváděno do sání.

Na horní pochůzné plošině nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici.

V pravé zadní schráně jsou prostředky pro základní hygienu hasičů u zásahu – kromě vody jsou zde k dispozici papírové ručníky, mýdlo a rovněž tlaková hadice s ofukovací tryskou.

Rozměry a hmotnosti cisterny

Tatra je dlouhá 8 500 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 000 mm. Její celková hmotnost je 18 000 kg, vnější obrysový průměr zatáčení je 19 metrů.

Městys Větrný Jeníkov se nachází v okrese Jihlava v Kraji Vysočina. Žije zde více než 600 obyvatel. Městys má 2 místní části – Velešov a Větrný Jeníkov, které leží na dvou stejnojmenných katastrálních územích a má 2 stejnojmenné základní sídelní jednotky.

Dopravní automobil

Dopravní automobil VW Crafter, který dodala firma Auto Vysočina, je vybaven mimo jiné klimatizací, nezávislým topením, má vyhřívané čelní sklo, parkovací senzory vpředu i vzadu.

Vzadu je tažné zařízení, druhá a třetí řada sedadel je polohovatelná a vyjímatelná. Všechna sedadla jsou vybavena bezpečnostními pá­sy.

Ve vybavení automobilu jsou dále analogová vozidlová radiostanice, dvě ruční radiostanice, dvě ruční svítilny, dva přenosné světlomety s magnetem, ruční vyprošťovací nástroj a lékárnička. Nechybí ani hasicí přístroj.

Motor je vznětový přeplňovaný čtyřválec o objemu 1968 cm3 a výkonu 103 kW.

Vozidlo slouží pro přepravu mužstva k menším zásahům, na tréninky, soutěže a jiné akce spojené s požární ochranou. Předpokládá se též využití v případě humanitární podpory při mimořádných událostech na nedaleké dálnici D1 – jednotka je k tomu předurčena.

Sdílet