Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Budislavi proběhl první ze série speciálních výcviků Halligan Tools, hasiči trénovali násilné vstupy

Ve dnech 29. – 30. 5. 2021 proběhl v Budislavi speciální výcvik Halligan Tools I., který pořádala Asociace velitelů JSDH ve spolupráci s Rescue Profi Academy.

Výcviku se účastnilo 40 členů z celé České Republiky jak z řad JSDH tak i HZS.

Jednalo se prvotní část ze série výcviků zaměřených na používání nástrojů Halligan Tools u jednotek požární ochrany. Právě proto, že tento druh nástrojů umožňuje nespočet možností využití, je výcvik pojat jako soubor dílčích výcviků, které na sebe navazují.

Výcvik vedou zkušení instruktoři, s dlouholetou praxí, kteří na výcvicích spolupracují na mezinárodní úrovni.

První část se zaměřila na násilné vstupy při řešení mimořádných událostí a to zejména u požárů. Komplexnost výcviku zahrnovala násilné vstupy, průzkum a pohyb pomocí Halligan Tools v zakouřeném prostředí. Součástí výcviku byla neodkladná předlékařská pomoc zaměřena na popáleniny, intoxikaci, přehřátí a další obdobné situace.

Celý výcvik začal teoretickou částí, základních manipulací s nástroji a bezpečnosti při jejich používání. Veškeré postupy byly vysvětleny a následně se přešlo k praktickou část. Účastníci se rozděleny na skupiny, které následně rotovaly po stanovištích.

První z nich byla přednáška s výcvikem poskytování první pomoci, zejména řešení přehřátí, intoxikace, popáleniny a poskytování KPR. Druhé stanoviště výcvik na trenažéru bylo zaměřeno na různé způsoby vnikání a překonávání pomocí násilných vstupů. Třetí stanoviště bylo zaměřeno na průzkum a vyhledávání.


Druhý den bylo připraveno jedno stanoviště, na kterém účastníci v reálných podmínkách zúročili nabité zkušenosti z předchozího dne.

Bylo nutné překonat vstup, vniknout do objektu, který byl zakouřen a následně vyhledat předměty a osoby a ty evakuovat. Jednalo o výcvik v reálných podmínkách, proto tato část byla organizována v plné výstroji s použitím dýchací techniky.


Výcvik je náročný, intenzivní a přínosný. Na základě kladných ohlasů, bude série pokračovat a bude v budoucnosti zaměřena na používání Halligans Tool při dopravních nehodách, sebezáchraně a speciálních činnostech.

Závěrem bychom chtěli poděkovat účastníkům a instruktorům.

Velké poděkování patří společnosti Steeltrend s.r.o. která vyrábí profesionální výcvikové trenažéry pro násilné vstupy.

Závěrem jen připomeneme, že další výcvik bude 8. – 10. října 2021, pokud nám to opatření vůči COVID-19 umožní.

Tadeáš Hlinka
Luboš Sobotka
AV JSDH
www.avjsdh.cz
Sdílet