Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká republika darovala palestinským hasičům nový hasičský vůz, velkoobjemovou Tatru vyrobil KOBIT – THZ

Velitel Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu plukovník Radek Stránský zastupující generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR předal dne 27. července 2021 palestinské civilní obraně český dar – nejmodernější hasičský vůz české výroby.

Slavnostní akce se uskutečnila na náměstí před Chrámem Narození Páně v Betlémě za účasti vedoucího Styčného úřadu Petra Starého a honorárního konzula ČR v Betlémě Samira Hazbuna.

Za palestinskou stranu se předání zúčastnili starosta Betléma Anton Salman, betlémský guvernér Kamel Humeid, představitelé Palestinské civilní obrany, policie i dalších institucí. Palestinští představitelé se shodli, že se nejedná jen o dar palestinským hasičům, ale především obyvatelům Betléma a okolí, jejichž zdraví a majetek nyní budou lépe chráněny.

Plukovník Stránský ve svém projevu připomněl, že myšlenka na spolupráci se zrodila již v roce 2017, kdy Izrael zasáhly rozsáhlé lesní požáry, s jejichž likvidací pomáhali také palestinští hasiči.

Hasičský záchranný sbor ČR se v reakci na tuto přírodní katastrofu rozhodl věnovat hasičský vůz Tatra Phoenix izraelským hasičům, a následně se rozhodl stejným způsobem podpořit také jejich palestinské protějšky.

Přečtěte siMinistr vnitra Milan Chovanec předal Izraeli speciální cisternový hasičský vůz Tatra

Darovaným vozem je velkokapacitní cisterna CAS 30 Tatra Force o objemu 9 000 litrů, podvozek i hasičská nástavba vozu jsou české výroby.

Sdílet