Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma KOBIT – THZ vyrobila pro HZS Moravskoslezského kraje kontejner pro převoz a distribuci pěnidla, jeho součástí je i čerpadlo

Firma KOBIT – THZ dodala Hasičskému záchrannému sboru Moravskoslezského kraje pěnidlový kontejner. Určen je pro jednoramenný nosič, jeho cena je 2 282 360 Kč včetně DPH.

Kontejner hasičům slouží k uložení, převoz a distribuci více druhů pěnidel v nádobách o různém objemu. Včetně rámu je dlouhý 6 200 mm, vysoký je 2 550 mm. Jeho maximální hmotnost je i s vybavením 12 100 kg.

Konstrukce je svařena z ocelových profilů, oplechován je hliníkovým plechem pomocí technologie lepení. Zadní pojezdové válečky jsou z materiálu umožňujícím pohyb po litých betonových podlahách bez poškození povrchu.

Kontejner je lakován do červeného odstínu RAL 3024 se zvýrazňujícími prvky v bílé a žlutozelené barvě.

Boční úložné prostory kontejneru jsou kryty hliníkovými roletkami s podélným madlem, zadní část je přístupná nahoru výklopnými dveřmi.

Osvětlení kontejneru zajišťují LED světla napájená z akumulátorových baterií, samozřejmostí je možnost připojení na vnější zdroj elektrické energie. Součástí je dobíjecí zařízení s funkcí konzervace a elektronickým řízením procesu nabíjení.

Přečtěte siTřetí stupeň poplachu byl vyhlášen při požáru na vrakovišti v Ostravě - Mariánských Horách

Ve spodním patře úložných prostor je sedm 1000litrových IBC kontejnerů, pod kterými je „skrytá“ podlaha pro rozvod pěnidla mezi jednotlivými kontejnery a čerpadlem – to je uloženo v zadní části.

Dozadu jsou rovněž situovány výstupy s koncovkami DIN, každý výstup je možno připojit na libovolný IBC kontejner. Čerpadlo s regulací otáček je elektrické, pro jeho napájení je k dispozici elektrocentrála. Jeho výkon je 400 litrů za minutu, umožňuje sání i čerpání a to při tlaku 12 barů.

IBC kontejnery lze v případě potřeby z kontejneru vyjmout, celý systém je konstruován tak, aby byl možný proplach čistou vodou z externího zdroje. V šesti IBC kontejnerech je pěnidlo Sthamex, v jednom Moussol.

V horním patře jsou uloženy 20litrové kanystry s pěnidlem pro One Seven a technické prostředky. K těm patří například pětimetrové plastové savice, sudové čerpadlo s nástavcem odolným chemickým látkám, prodlužovačky či propojovací kabely.

Přečtěte siŠestnáct velkokapacitních cisteren Tatra 815-7 pro výrobu pěny stlačeným vzduchem pořídili hasiči v Moravskoslezském kraji
Sdílet