Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kuriozní příčina vzniku požáru obilí

Dne 31. 7. 2010 v 16:13 hod. byl na tísňovou linku HZS SČK ohlášen požár pšenice na stojato v k.ú. obce Drasty, okr. Praha-východ.

Dne 31. 7. 2010 v 16:13 hod. byl na tísňovou linku HZS SČK ohlášen požár pšenice na stojato v k.ú. obce Drasty, okr. Praha-východ.

Na místo byly vyslány jednotky profesionální jednotky ze stanic Neratovice s CAS 15 Mercedes a CAS 32 T-815 a dále ze stanice Kralupy nad Vltavou s CAS 24 T-815 a CAS 32 T-815. Jako posilové jednotky vyjela jednotka HZSp Letiště Vodochody s CAS 24 L101 a JSDH Klecany s CAS 25 RTHP.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár pšenice na stojato, celková zasažena plocha je asi 1,5 ha. Jednotky provedly postupnou lokalizaci a následnou likvidaci pomocí 2 lafetových proudů. Ve spolupráci s majitelem byla zasažená plocha oborána. Po sbalení materiálu se jednotky vrátily na základnu.

Při šetření příčiny vzniku požáru bylo ze svědecké výpovědi zjištěno, že před vznikem požáru sedělo na drátech VN hejno ptáků. Jeden z nich měl údajně začít hořet a padat do pole. Tato informace byla prověřena a ve svědeckém ohnisku byl skutečně nalezen čerstvě ohořelý opeřenec, čímž se potvrdila tato kuriózní verze.

Požárem byla napáchána škoda ve výši 40 tis. Kč¨, hasebním zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši 180 tis. Kč.

por. Ing. Michal Macoun
Vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav

-kow-

Sdílet