Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové vozidlo u JSDH Zdice

V sobotu 24. 7. 2010 byla zařazena do výjezdu opravená a přestavěná LADA NIVA. Vozidlo bylo získáno bezúplatným převodem od MV ČR na podzim roku 2009.

Přes zimu bylo vozidlo kompletně odstrojeno, vyvařeno, nastříkáno a zpětně zkompletováno. V jarním období se začala řešit nástavba a různé doplňky, tak aby vozidlo splňovalo naše představy, což bylo v sobotu završeno uvedením vozidla do výjezdu. Veškeré práce byly provedeny svépomocí členy SDH Zdice.

Jedná se klasickou NIVU v motorovém provedení 1,7i, u které byly vymontovány zadní sedačky, na jejichž místo bylo uloženo níže uvedené vybavení. Spodní část: motorová jednotka LUKAS GO – 3T, kombinovaný nástroj LUKAS SC 350, sada řetězů ke kombinovanému nástroji, 10 m tlakové hadice s rychlospojkami (pořízeno nové na jaře 2009), VRVN 1, kleště na kabely, řezač pásů a rozbíječ oken, 2× RHP práškový, svítilna DL520 a pákové nůžky. Horní část: vakuové nosítka, vakuové dlahy, kramerovy dlahy, sada krčních límců, transportní nosítka, ruční křísící přístroj a lékárna pro požární vozy, která je rozšířena o další vybavení (např. izotermické folie, dezinfekční roztok, chirurgické rukavice). Vozidlo je dále vybaveno: sadou nářadí, 2× skládací kužel, skládací žebřík, elektrický naviják, nůž VIKTORINOX, analogová RDST Motorola GM360, přenosná digitální RDST Matra SMART s vozidlovým adapterem a mobilní telefon Siemens ME45 s handsfree.

Ještě zvažujeme umístění menší nádoby se sorbentem a skládací koště s lopatou. Vnější polepy jsou v reflexním provedení, maják zábleskový, přídavná modrá světla a sváděcí alej v LED provedení. Dle vybavení je zřejmé, že vozidlo je prioritně určeno k technickým zásahům, zejména u dopravních nehod. Ale vzhledem k vybavení RDST Matra, průchodnosti terénem a tomu že disponujeme CAS 32 – T148, bude vozidlo využíváno též jako velitelské.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří se na výše popsaném vozidle jakkoli podíleli. Ať již se jedná o členy SDH, kteří odvedli ohromné množství práce, tak Městu Zdice a Středočeskému kraji, bez jejichž finančních prostředků bychom toto nebyli schopni realizovat.

Za JSDH Zdice – Pollak Marek – velitel

Sdílet