Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za požár v domku ve Frenštátu mohla záměna přívodních kabelů

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek 5. 8. 2010 ráno ve Frenštátu pod Radhoštěm (okres Nový Jičín) u požáru v ložnici rodinného domku. Za oheň a škodu 150 tisíc korun může souhra okolností, ale hlavně záměna přívodního kabelu od televizního přijímače za šňůru ukrytého dvouplotýnkového vařiče. Požár se naštěstí obešel bez zranění. Hasiči přitom uchránili hodnoty nejméně za půl milionu korun.

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek 5. 8. 2010 ráno ve Frenštátu pod Radhoštěm (okres Nový Jičín) u požáru v ložnici rodinného domku. Za oheň a škodu 150 tisíc korun může souhra okolností, ale hlavně záměna přívodního kabelu od televizního přijímače za šňůru ukrytého dvouplotýnkového vařiče. Požár se naštěstí obešel bez zranění. Hasiči přitom uchránili hodnoty nejméně za půl milionu korun.

V levé polovině dvojdomku žije dlouhodobě nemocný starší muž. Jeho sousedka (ročník 1960) mu nezištně pomáhala. Ve čtvrtek ráno si stěžoval, že mu nejde v obývacím pokoji televize. Ta údajně nefungovala bez televize v ložnici, která musela být zapnutá v elektrické síti. Proto žena odešla do ložnice (přes chodbu) a zasunula vidlici do prodlužovací šňůry.

Pak se vrátila se do obývacího pokoje, ale protože televize dál nefungovala, hovořila telefonem s technikem o možné poruše v satelitním přijímání televizního signálu. Po ukončení hovoru a upozornění nemocného muže, že „se něco pálí", uviděla na chodbě dým valící se z ložnice. Souseda, který se pohyboval jen s velkými obtížemi, ihned vytáhla z domu, vypnula hlavní jistič a vzápětí zavolala – kolem čtvrt na osm ráno – hasiče.

Na místo ihned vyjela s tím, že „hoří televize", jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a také tři jednotky dobrovolných hasičů – z Frenštátu pod Radhoštěm, Trojanovic a Kunčic pod Ondřejníkem. Požár v ložnici dostali hasiči pod kontrolu během čtvrthodiny, takže nedošlo k rozšíření ohně do dalších místností domu. Dohašování s vynášením nábytku, zničené televize a dalších předmětů z ložnice jim zabralo zhruba půlhodinu.

Podle první kusé výpovědi starostlivé sousedky nebylo vyloučeno, že by za oheň mohl právě televizní přijímač v ložnici. Na skutečnou příčinu vzniku požáru přišel vyšetřovatel HZS MSK, který si při vyklízení zničené ložnice hasiči všiml, že vynášejí i dvouplotýnkový vařič. Ten nechal změřit termokamerou, která ukázala teplotu na jedné z plotýnek ve výši 115 stupňů Celsia (zhruba čtvrt hodiny po vynesení z ložnice), druhá plotýnka vykazovala 51 stupňů Celsia.

Nešťastná žena totiž, jak se vzápětí ukázalo, zapojila do prodlužovačky místo vidlice od televize vidlici od vařiče (o jehož existenci v ložnici nevěděla zhola nic). Přívodní kabel od vařiče totiž (jako náhodou) visel přímo nad prodlužovací šňůrou, a to ze skříňky pod televizí, kde byl vařič uskladněn – pod vrstvou papírů. A ke vší smůle vyšetřování potvrdilo, že jedna z plotýnek nebyla před uskladněním (cirka už před pěti lety) řádně vypnuta…

Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-wap-

Sdílet