Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v republice vyjížděli kvůli silnému větru již více než 3000×, poškozené jsou i střechy

Zatímco k 17 hodině (od 9 hodin od rána, kdy silný vítr začal) měli hasiči na kontě 2945 zásahů, k 20. hodině je to již 3536.

Nejčastěji hasiči vyjíždějí k popadaným stromům a větvím, dále pak k utrženým plechům na střechách nebo strženým sloupům vedení.

Některé kraje přistoupily k posílení stavů hasičů na stanicích a posílený je rovněž početní stav operátorů na tísňových linkách.

pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Jihomoravský kraj

Jihomoravští hasiči dnes odpoledne v souvislosti se silným větrem zasahovali u patnácti událostí. Jednalo se převážně o popadané stromy. V Ivančicích vlak najel do spadlého stromu přes koleje. Samovolně bylo evakuováno 35 cestujících. Nikdo se nezranil.

HZS Jihomoravského kraje

Královéhradecký kraj

Za dnešní den evidují hasiči v Královéhradeckém kraji celkem 213 událostí, z toho bylo téměř 200 technických zásahů, během kterých poskytovaly jednotky technickou pomoc při odstranění různých nebezpečných stavů způsobených silným větrem. K největšímu nárůstu docházelo kolem 11:30 hod., situace se uklidnila kolem 18. hodiny.

K nejvíce událostem vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči v okrese Trutnov (69 událostí), dále v okrese Jičín (59), Rychnov nad Kněžnou (30), Náchod (29) a Hradec Králové (26).

Mezi nejčastější zásahy dnešního dne patřilo odstraňování popadaných stromů a ulomených větví z komunikací. Dále docházelo k pádům stromů na elektrické vedení, vítr měl dokonce odpoledne převrátit vlek nákladního vozu na silnici č. 33 u Předměřic nad Labem, komunikace byla do vyproštění vozidla asi hodinu neprůjezdná.

Ve 20 případech pomáhaly jednotky požární ochrany zajišťovat poškozené části střech. Na několika místech zasahoval dokonce kontejner pro nouzové zastřešení, který je dislokován na stanici v Trutnově.

Pomáhal například s upevněním srolované plechové střechy na domě v Palachově ulici v Náchodě. Z kontejneru využili hasiči dřevěné latě, pily a vzduchovou nastřelovací pistoli na hřebíky, pomocí těchto technických prostředků pak krytinu přidělali. Stejný postup využili na několika dalších místech.

HZS Královéhradeckého kraje

Liberecký kraj

Hasiči na celém území Libereckého kraje řešili zejména popadané stromy. První dnešní událostí v souvislosti s větrným počasím byl spadlý strom ve Cvikově, tuto informaci KOPIS HZS LK přijalo krátce po deváté hodině ranní. Během dopoledne na Českolipsku vítr poškodil také dvě střechy.

Okolo oběda došlo ke skokovému nárůstu událostí. Stále se však jednalo zejména o popadané stromy, buď přes komunikace nebo na dráty elektrického vedení. V několika případech došlo i k poškození nebo uvolnění střešní krytiny. Po poledni najel na Českolipsku a Semilsku vlak do stromu v kolejišti.

Situace se začala pozvolna uklidňovat okolo 15. hodiny. V této době již měli profesionální i dobrovolní hasiči od devíti ráno v řešení více jak 150 událostí.

HZS Libereckého kraje

Pardubický kraj

Výstraha meteorologů se vyplnila a hasiči po celou dobu, co byla výstraha v platnosti (od 9 do 19 hodin), vyjížděli k více než 100 událostem. Byl to orkán Ignác, který řádil i v Pardubickém kraji a způsobil nemalé škody. V terénu byly nejen profesionální, ale i dobrovolné jednotky hasičů.

Jednalo se zejména o popadané stromy na vozovky, železniční tratě, ale i na objekty, utržené střešní krytiny a poničené dopravní značení. Stále jsme v terénu a řada zásahů ještě na hasiče čeká v následujících hodinách.

HZS Pardubického kraje

Plzeňský kraj

Hasiči v kraji opět bojují s následky silného větru. Padají stromy přes komunikace, do drátů elektrického vedení, vítr bere střechy.

Třikrát jsme odstraňovali stromy spadlé na automobily – naštěstí bez zranění.

Pětkrát šlo o najetí vlaku do padlého stromu přes koleje – také bez zranění.

Zatím máme takových událostí do dvou hodin po poledni 266.

HZS Plzeňského kraje

Praha

Ve čtvrtek 21. října 2021 zasahovaly jednotky hasičů na území Prahy u více než 400 událostí, spojených se silným větrem (443 – údaj do 17:30). Jednalo se o popadané větve a stromy na komunikace nebo zaparkovaná auta.

Uvolněné plechy na střechách a poškozené celé střechy. V několika případech hasiči zajistili uvolněné lešení na domech.

Operační středisko bylo posíleno, dobrovolné jednotky pomáhaly profesionálním hasičům na celém území Prahy. Největší nápor evidujeme mezi 13. až 16. hodinou, kdy v jeden okamžik bylo evidováno až 60 událostí.

Prioritně hasiči zasahovali u událostí, kde šlo o ohrožení života osob (uvolněné plechy na střechách). Postupně hasiči likvidovali i méně závažné případy popadaných větví.

Po 17. hodině se situace v Praze začala uklidňovat.

HZS Praha

Středočeský kraj

K desáté hodině evidujeme 38 událostí v souvislosti se silným větrem a vydanou výstrahou. V 35 případech jsme vyjeli k popadaným stromům. V Janovické Lhotě řešíme spadlou střechu stodoly. Nejvíce událostí je na Příbramsku (7).

Mezi desátou a jedenáctou hodinou hasiči vyjeli k dalším 53 událostem. Nejvíce jsou popadané stromy přes pozemní komunikace (50). Nejvíc události je za uplynulou hodinu na Kladensku (11) a Rakovnicku (11).

13:00 – 14:00: 431 nových případů. Nejvíc Mladoboleslavsko (60), Kladensko (54), Praha-východ (47) a Benešovsko (46). Nejčastěji popadané stromy a poničené střešní krytiny.

14:00 – 15:00 – 168 nových událostí, nejvíc Mladoboleslavsko (28), Praha-západ (24) a Benešovsko (21). Stále převažují popadané stromy na pozemní komunikace – 108, dále utrhané plechy na střechách – 45.

15:00 – 16:00 – 84 událostí, nejvíce Praha-východ (13), Praha-západ (10), Nymbursko (9). V šedesáti případech hasiči odstraňovali popadané stromy přes pozemní komunikace a ve 23 případech utrhané střešní krytiny.

HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Počet nahlášených míst se spadlými stromy na komunikace se v 12:00 v Ústeckém kraji zvýšil na 149 (od ranních 7:00). Na dalších více než 20 se počet událostí rozšířil o nahlášené utržené plechy na střechách a stržené sloupy vedení.

V Žatci vítr utrhl střechu rodinného domu. Utržená střecha byla hlášena i z Račetic, okres Chomutov. Ve Varnsdorfu spadl strom na parkující automobily. Z Nechranické nádrže byl hlášen surfař, který se nemůže dostat z vodní plochy.

V 13:00 počet nahlášených událostí na linku tísňového volání kvůli spadlým stromům stoupl v Ústeckém kraji (od ranních 7:00) na 250. Počet nahlášených utržených plechů z střech, dalších střešních krytin a dalších událostí způsobených větrem stoupl na 50. U Malé Veleně vlak najel do stromu. Na místě zasahuje železniční jednotka.

V 14:00 počet nahlášených událostí na linku tísňového volání kvůli spadlým stromům stoupl v Ústeckém kraji (od ranních 7:00) na 312. Hlášení dalších událostí způsobených větrnou smrští stoupl na 85. Jedná se především o stromy opřené o elektrické vedení, uvolněné desky, části střech, reklamní panely.

K 15:00 obdrželo Krajské operační středisko 332 oznámení o spadlých stromech v Ústeckém kraji. Dalších událostí způsobených větrem bylo od rána hlášeno 93. V Oboře na Lounsku vítr strhl střechu administrativní budovy. V Náčkovicích na Litoměřicku hrozí pádem zděný štít.

Na Střekově v Ústí nad Labem jsou stromy opřené o elektrické vedení. V Lukově na Úštěcku jsou na zemi popadané elektrické dráty. Ve Starém Jiříkově visí strom na drátech elektrického vedení. A další podobné události přibývají.

HZS Ústeckého kraje

Vysočina

Máme plné ruce práce s odstraňováním následků silného větru.

Od dopoledních hodin jsme zasahovali u více než 140 událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji jsme odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Nejvíce práce měli zatím hasiči na Pelhřimovsku.

Silný vítr nám komplikuje i hasební práce u požárů v lesích – těch už máme dnes 16 a vypadá to, že budou mít všechny stejnou příčinu: nedostatečně uhašené ohniště po pálení klestu.

HZS Kraje Vysočina

Sdílet