Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Novojičínska zachraňovali zraněnou osobu z rozhledny u Kopřivnice, využili i lanovou techniku

Dvě jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) – z Kopřivnice a Nového Jičína – se zapojily v pátek 22. 10. 2021 odpoledne do záchrany a transportu osoby po prodělaném infarktu z Bezručovy vyhlídky, tedy čtyřpatrové dřevěné rozhledny, která se tyčí nad městem Kopřivnice (okres Nový Jičín) nedaleko zříceniny hradu Šostýn. Naštěstí šlo pouze o taktické cvičení za nádherného podzimního počasí, zraněného člověka nahradila stejně těžká figurína.

Jako první přijela po oznámení o vážných zdravotních potížích turisty na vrcholu Bezručovy vyhlídky jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Kopřivnice, a to na parkoviště u kopřivnického letního koupaliště. Dalších více než 700 metrů musela za zraněným pěšky do pořádného kopce.

Postižené osobě poskytli kopřivničtí hasiči první předlékařskou pomoc a přichystali ji na transport. Za chvíli sem dorazila lezecká skupina – ze stanice HZS MSK v Novém Jičíně, která transportovala zraněného, uloženého v záchranných nosítkách, z vrchního patra rozhledny pomocí lanové techniky na lesní půdu. Pak ji hasiči společnými silami odnesli dolů poměrně nepřístupným terénem k místu, kam byla schopná dojet technika, tedy přes 700 metrů k parkovišti.

Vybraní příslušníci HZS Moravskoslezského kraje jsou již od roku 1990 speciálně vybavováni a školeni pro provádění záchranných prací ve výšce a nad volnou hloubkou pomocí lanové techniky. Tito hasiči-lezci jsou nasazováni v situacích, kdy je provedení záchrany nad rámec možností „běžné“ hasičské jednotky, například paraglidistů, končících svůj nepovedený let na vysokých stromech, či při záchraně jeřábníků se zdravotními komplikacemi.

Jsou dislokováni v 6 lezeckých skupinách, po jedné v každém okrese Moravskoslezského kraje, připravených pomoci lidem 24 hodin denně.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet