Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru rodinného domu ve Starém Rožmitále hasiči zachránili dva psy

V pondělí 25. října krátce po osmé hodině ranní přijalo operační středisko středočeských hasičů oznámení o požáru rodinného domu ve Starém Rožmitále na Příbramsku.

Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče z Příbrami spolu s dobrovolnými hasiči obcí Březnice, Chrást a Rožmitál pod Třemšínem. Už při jízdě k zásahu byl patrný černý dým a tak velitel zásahu požádal o zálohování příbramské stanice dobrovolnou jednotkou Příbram-Březové Hory, která držela pohotovost na své vlastní zbrojnici.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že požárem je zasažena celá budova a oheň se rychle šíří. K jeho likvidaci nasadili hasiči v dýchací technice několik vodních proudů, zároveň se z výškové techniky snažili uchránit okolní budovy. Ze zasaženého objektu zachránili dva psy, které předali do péče sousedům.

Pár minut před devátou hodinou se podařilo dostat oheň pod kontrolu a mohla být nahlášena lokalizace. Hasiči se následně zaměřili na rozebírání střešní konstrukce a vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Na místo byl povolán také zástupce obce, který bude zajišťovat náhradní ubytování pro obyvatele domu. V půl dvanácté byl požár zcela zlikvidován a jednotky se mohly vrátit na své základny. Místní dobrovolné jednotce byla do 17. hodiny nařízena dohlídka.

Škoda, kterou požár způsobil, byla předběžně odhadnuta na dva miliony korun. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši dalších dvou a půl milionu korun. Proč začalo hořet, zjišťuje hasičský vyšetřovatel.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet