Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze plynu zničila v Brně obytný dům

V centru Brna explodoval v jednom z obytných domů plyn. Po výbuchu začal hořet a část čelní stěny budovy se zřítila. 22.6. 20:45 Aktualizace.Nové fotografie.

22.6. 20:45 Nové fotografie. Naší redakci přišly fotografie pořízené těsně před a krátce po příjezdu prvních hasičských jednotek. Zdroj je www.tacudek.com.

22.6. 19:00 Hasiči již ukončili záchranné práce. Počet obětí se již nezvýšil. Při explozi zemřely dvě starší ženy a čtyřletá holčička, zraněno bylo sedm lidí. Informace o tom že by se v troskách měl nacházet pracovník plynáren se nepotvrdily. Dům byl předán městské části, která rozhodne o dalším postupu.

22.6. 10:00 Podle posledních informací stále probíhá hledání dalších případných obětí. V noci musely být práce přerušeny protože začalo v horních patrech opět hořet. Ráno byli na místo dopraveni čerství psi ze Zlínského kraje a dále se pátrá v troskách. Hasiči se postupně prohrabávají do sklepních prostor kam se zřítila část domu. Stoprocentně potvrzeny jsou zatím dvě oběti, podle neověřených informací je lokalizováno místo kde by se mohlo nacházet další tělo. stále se usilovně pátrá po čtyřletém dítěti, které někteří svědci viděli v okamžiku zřícení. Příčina je stále v šetření. Jasné je jen to že došlo k explozi unikajícího plynu, zatím nebylo zjištěno co výbuch iniciovalo. Na místě v kritickou dobu pracovali zaměstnanci plynáren.

22.6. 9:00 Zatím jsou potvrzené dvě oběti. Po dalších hasiči a kynologové pátrají. Hrozí ovšem nebezpečí zřícení a tak musí hasiči hledat za maximální opatrnosti.

Hasiči se obávají, že pod sutinami zůstali uvěznění lidé. Podle policie je dosud pohřešované jedno dítě ve věku zhruba čtyř let. Dům stojí v Tržní ulici, která byla pro dopravu zcela uzavřená. Žije v něm 72 obyvatel a podle mluvčího brněnské policie Zdeňka Lubase jedna z rodin postrádá dítě. Zhruba ve 14:30 hasiči vyprostili dvě ženy. Podle Lubase je záchranná služba převezla do nemocnice. V jakém stavu byly nalezeny, nedokázal zatím říci.

„U požáru pětipatrového domu zasahuje asi deset našich jednotek. V celé ulici je nyní vypnutý plyn, voda i elektřina,“ sdělil první informace mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Část domu se zřítila do ulice. „Dům je totálně zničený a pravděpodobně se bude muset celý zbourat,“ podotkl Lubas. Vzhledem k tomu, že se událost stala po 13. hodině, není dosud možné uvést, zda byl někdo zraněn. Hasičům se totiž dosud nepodařilo požár uhasit. Příčina výbuchu dosud není známá.

Na místě je v tomto okamžiku více než dvacet hasičských vozidel a jsou povolávány další posilové jednotky. Do Brna také před půl hodinou odletěli policejním vrtulníkem příslušníci SAR týmu z HZS Praha s vyhledávacím zařízením.

Hasiči už vyprostili ze sutin domu dva zraněné. Ve zničené budově pátrají s kynology po dvou nezvěstných – čtyřleté holčičce a dělníkovi.

Foto: Tomáš Šrámek Brno.
Sdílet