Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Více jak 30 událostí po vydatných deštích v Olomouckém kraji

V brzkých ranních hodinách hasiči vyjeli k několika desítkám událostí spojené s vydatnými dešti na Olomoucku. Následné vytrvalé srážky mezi šestou až osmou hodinou zaměstnali na několik hodin nejen profesionální hasiče ze stanice Olomouc a drážní hasiče ( SŽDC ) v Olomouci, ale také několik desítek hasičů sborů dobrovolných hasičů z Olomouce a blízkého okolí..

Slavonín :

V ranních hodinách byla situace napjatá, nejvíce postiženou oblastí v tuto chvíli byla místní část Slavonín, kde se přes několik domů prohnala přívalová vlna a poškodila tak část jednoho obydlí, rovněž v této lokalitě došlo k zatopení mateřské školy a restaurace.

V této části města hasiči zasahovali nejčastěji a to v několika přilehlých ulicích. Rovněž došlo i zatopení místního fotbalového hřiště s restaurací. Hasiči zde zasahovali až do odpoledních hodin, především dobrovolné jednotky hasičů.

Dolní Novosadská :

Další se zatopených oblastí a to vytvoření vodní laguny na ulici Dolní Novosadská, kde hasiči rovněž čerpali části této ulice, v tomto místě došlo k uzavření průjezdnosti komunikace. Po několika hodinách byl provoz na této komunikaci obnoven, se snížením rychlosti průjezdu.

Řepčín :

V Řepčíně hasiči na několika místech čerpali vodu ze zatopených garáží rodinných domů a čištění propustí kanalizací. V této lokalitě zasahovalo několik desítek dobrovolných hasičů a rovněž zde zasahovali drážní hasiči ( SŽDC ) u železniční zastávky.

Hasiči na všech místech především prováděli odčerpávání vody ze zatopených prostor, likvidační práce a rovněž v jednom případě použili člun, pro vyčištění zanesené kanálové vpusti, která byla uprostřed vytvořené vodní laguny na ulici Zolova.

V průběhu celého dne tak hasiči přijali více jak 30 událostí čerpání vody a odstranění překážek, převážně vyjížděli k čerpaní zaplavených sklepů, garáží, výtahových šachet a odčerpaní vodních lagun, které se vytvořili na komunikacích. Ve čtyřech případech došlo k uzavření komunikací. Nejsložitější a nejdelší čerpání vody prováděli hasiči v Olomouci Řepčíně směrem na Horku nad Moravou.


Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje

-swo-

Sdílet