Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Hasiči už 57 hodin pomáhají v zaplavených oblastech

Asi 700 profesionálních i dobrovolných hasičů z Libereckého kraje spolu s dalšími 300 hasiči z například Středočeského, Královéhradeckého, Moravskoslezského kraje, z hlavního města Prahy i ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína zasahuje po dobu už téměř 57 hodin na území především okresu Liberec a Česká Lípa.






Aktualizace: 15:50/ Pardubický kraj

Na většině míst okresu Chrudim voda během neděle opadla a lidé se vrací do svých domovů a stojí tváří v tvář realitě a vidí, co živel napáchal.

Hasiči již více než 54 hodin zasahují v oblastech, které zasáhla blesková povodeň. Nyní hasiči odčerpávají vodu už jen v nejvíce zasaženém městě, a to ve Slatiňanech. Do postižených míst jsou nyní distribuovány vysoušeče.

Do záchranných prací byly prostřednictvím ústřední koordinace zapojeny také povodňové odřady. Z Pardubického kraje byly vyslány zatím čtyři jednotky sborů dobrovolných hasičů ze Sobkovic a Lichkova, okres Ústí nad Orlicí. Tyto dvě jednotky vypomáhají v okrese Česká Lípa. Další dvě dobrovolné jednotky hasičů ze Sezemic a Přelouč, okres Pardubice, operují momentálně v Hrádku nad Nisou.

Aktualizace: 15:50/ Královéhradec­ký kraj

Hasiči Královéhradeckého kraje zachraňovali v uplynulých dnech osoby v oblastech zasažených povodní a i nadále se podílejí na likvidaci vzniklých škod.

Již dva odřady Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje byly na pokyn Generálního ředitelství HZS ČR odeslány v uplynulých dnech do povodněmi zasaženého Libereckého kraje.

První šestičlenný odřad (dva hasiči z Hradce Králové a čtyři hasiči z Jičína) byl na místě v sobotu 7.8. v odpoledních hodinách a ihned se za pomocí techniky (hasičské automobily a čluny) začal aktivně podílet na evakuaci obyvatel z nejhůře zasažených oblast (obec Raspenava a okolí Frýdlantu).

Před půl čtvrtou odpoledne byl z Hradce Králové vyslán také vrtulník záchranné služby s vybraným hasičem – leteckým záchranářem. Ve Frýdlantu a okolí poté posádka vrtulníku evakuovala celkem čtyři osoby bezprostředně ohrožené na životu, mimo jiné byla v podvěsu zachráněna starší paní, která několik hodin strávila čekáním na pomoc v koruně stromu. Reportáž z tohoto úspěšného zásahu se objevila také v médiích – např. ve zpravodajství televize Nova, nebo na zpravodajském internetovém portálu idnes. Vrtulník zasahoval v oblasti až do večerních hodin a poté se vrátil zpět do Hradce Králové.

V neděli 8.8. ve 12:30 odjel na Liberecko další šestičlenný odřad (tři hasiči z Hradce Králové a po jednom hasiči z územních odborů Náchod, Trutnov a Rychnov nad Kněžnou) s velkokapacitním čerpadlem Sigma. Po příjezdu bylo rozhodnuto o místě nasazení čerpadla a hasiči tak zahájili odčerpávání vody v zatopené obci Višňová (část Víska).

To probíhalo až do večera a také v brzkých ranních hodinách. V pondělí 9.8. kolem sedmé hodiny ráno bylo poté čerpadlo převezeno do části obce Poustka a zde odčerpávání pokračovalo. Hasiči se na místě věnují také dalším činnostem souvisejícím s likvidací vzniklých škod (např. rozřezávání spadlých stromů za pomocí motorových pil).

Nasazení sil a prostředků Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje na Liberecku stále trvá a odvíjí se od potřeby obyvatel.

Aktualizace: 14:00

INFORMAČNÍ LINKA PRO OBČANY LIBERECKÉHO KRAJE POSTIŽENÉ POVODNĚMI:
485 226 999 (Krizový štáb Libereckého kraje)
Na této lince je možné získat rovněž informace o uzavírkách silnic a stavu průjezdnosti komunikací v místech postižených povodněmi.

LINKA PRO ŽÁDOSTI O POSKYTNUTÍ PSYCHOLOGICKÉ PÉČE LIDEM ZASAŽENýM POVODNĚMI V LIBERECKÉM KRAJI:
950 485 102

ŽÁDOSTI ZÁSTUPCŮ POSTIŽENýCH OBCÍ LIBERECKÉHO KRAJE NA HUMANITÁRNÍ POMOC:
950 470 673 (Krizový štáb HZS Libereckého kraje)
Humanitární pomoc vyžádaná na tomto čísle bude zástupcům postižených obcí distribuován přes obce s rozšířenou působností po dohodě na následujících kontaktech:
ORP Liberec – p. Popp 720 422 865
ORP Česká Lípa – p. Rusinková 731 435 028

POSKYTOVÁNÍ VĚCNÉ POMOCI OD OBČANŮ A ORGANIZACÍ:
Zájemci z řad právnických a podnikajících fyzických osob (předpokládaný větší objem pomoci) kontaktujte prosím infocentrum organizace ADRA na tel. 731 705 002, e-mail: povodne@adra.cz; dobrovolnici@adra.cz . Zde bude domluveno konkrétní místo převzetí pomoci.

Zájemci z řad občanů (předpokládaný menší objem pomoci) mohou pomoc přinést do kanceláře Českého červeného kříže v Liberci, Palachova ulice 504/7. Kontaktní osobou je paní Menšíková, telefon 485 101 091.

Lze kontaktovat i organizaci Hand for Help na tel.: 777 106 432.


Aktualizace 13:00

Hasičský záchranný sbor České republiky právě nyní pokrývá potřeby Libereckého kraje, jedná se především o ženijní materiál a desinfekční prostředky, potřeby Ústeckého kraje distribucí 730 vysoušečů, desinfekčních prostředků a ženijním materiálem.

MV-generální ředitelství HZS ČR je připraveno podle požadavků vyslat do postižených oblastí další posily z řad jednotek PO nebo dalších složek IZS a je připraveno ze svých skladů podle požadavků krizových štábů krajů poskytnout prostředky na provádění likvidačních prací (ruční nářadí, dezinfekční prostředky, ochranné prostředky a vysoušeče apod.).

MV-generální ředitelství HZS ČR je připraveno nasadit celkem 1463 vlastních vysoušečů a 826 Správy státních hmotných rezerv.

Aktualizace 10:19hod. / Česká republika


Informace Hasičského záchranného sboru České republiky k povodním.
Na celém území České republiky bylo v neděli 8. srpna 2010 v souvislosti se srážkami a
povodňovou situací řešeno cca 750 mimořádných událostí (zejména v krajích Ústecký,
Liberecký, Pardubický, Středočeský, Olomoucký a Vysočina). Na řešení těchto situací bylo
nasazeno celkem 230 jednotek PO a cca 1200 hasičů.

Aktualizace 10:07hod. / Ústecký kraj

Od včerejších 19:00 do dnešních 8:56 zpracovávalo Krajské operační středisko v Ústí nad Labem 22 údálostí souvisejících se záplavami. Z toho 17 na Děčínsku, 3 na Ústecku, 1 na Litoměřicku, 1 na Lounsku.
V 6:38 přepravila hasičská jednotka na člunu jednoho člověka ze zatopeného objektu Děčíně – Březinách. Ve Starém Šachově jsou stále od včerejších 22:24 připravena protipovodňová opatření. Asanační práce probíhají ve Hřensku, kde byl nasazen s těžkou technikou Hasičský záchranný prapor Hlučín ve spolupráci s třemi místními dobrovolnými jednotkami.
Čerpání vody a další práce provádějí hasičské jednotky v Obloukové ulici v Děčíně, Velkém Šenově, Dolní Kamenici, Dlouhém Dole, Rožanech, Rumburku a České Kamenici.

Aktualizace 09:05hod. / Liberecký kraj
Asi 700 profesionálních i dobrovolných hasičů z Libereckého kraje spolu s dalšími 300 hasiči z například Středočeského, Královéhradeckého, Moravskoslezského kraje, z hlavního města Prahy i ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína zasahuje po dobu už téměř 57 hodin na území především okresu Liberec a Česká Lípa.

Nejvíce sil a prostředků je soustředěno na Frýdlantsko, do Chrastavy a okolních obcí.Během soboty se podařilo zachránit a evakuovat na území okresu Liberec asi 1800 obyvatel. 168 lidí bylo zachráněno ze střech domů, stromů a dalších míst pomocí vrtulníků s podvěsy.V průběhu neděle se hasiči soustředili především na uvolňování vodních toků a odstraňování naplavenin, které brání odtoku vody, především na Frýdlantsku, v Chrastavě, Heřmanicích, Dětřichově a dalších postižených obcích. Během neděle bylo evakuováno na území okresu Česká Lípa 36 osob. I zde se hasiči věnují především odstraňování naplavenin a čerpání vody ze zaplavených domů například v Lindavě, Dolní Libchavě, Markvarticích, Petrovicích, Žandově, Stružnici, Dobranově, v Zákupech i v České Lípě.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje neustále zajišťuje zasahujícím hasičům logistickou podporu, například střídání zasahujících, dopravu vody a jídla, možnost provizorního ubytování a další.Během pondělí a dalších dní bude vysílat HZS Libereckého kraje své odborníky na krizové řízení do obcí postižených povodněmi. Odborníci budou poskytovat starostům a krizovým štábům obcí především legislativní podporu na úseku krizového řízení a pomáhat řídit postup při likvidačních pracích. V Libereckém kraji je také přítomna hlavní psycholožka Hasičského záchranného sboru ČR, která koordinuje psychologickou pomoc pro občany. Občané se mohou obracet se svými žádostmi o psychologickou péči na tísňovou linku 112. Prosíme všechny o trpělivost, pomoc psychologů HZS krajů i dalších organizací se k lidem dostane v nejbližším možném čase.

Všichni občané postižení v Libereckém kraji záplavami se mohou obracet na informační linku 485 226 999.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje organizuje ve spolupráci s humanitárními organizacemi humanitární pomoc postiženým oblastem. Zájemci z řad právnických a podnikajících fyzických osob (předpokládaný větší objem pomoci) kontaktujte prosím infocentrum organizace ADRA na telefonním čísle 731 705 002. Zde bude domluveno konkrétní místo převzetí pomoci. Zájemci z řad občanů (předpokládaný menší objem pomoci) mohou pomoc přinést do kanceláře Českého červeného kříže v Liberci, Palachova ulice 504/7. Kontaktní osobou je paní Menšíková, telefon 485 101 091.

Nově byla zřízena speciální linka 950 485 102, kam se mohou obyvatelé Libereckého kraje, které postihly záplavy, obracet s žádostmi o případnou psychologickou pomoc. Prosíme všechny o trpělivost, pomoc psychologů HZS ostatních krajů i odborníků z dalších organizací se k lidem dostane v nejbližším možném čase.

-kaw- -swo-

Sdílet