Pátek 10. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na jezu v Radošově se utopila mladá dívka

Hasiči po dívce z převráceného raftu pátrali pod jezem i po krajích řeky dál po proudu. Na člunech projeli po obou stranách řeky úsek z Radošova až do Vojkovic. Kousek před vojkovickým mostem nakonec policejní potápěči, kteří na svém člunu rovněž po dívce pátrali, ji našli utonulou.

Radošovský jez se pokoušela v neděli po poledni sjet skupina vodáku na raftu. Ten se ale v jezu převrátil a všech pět vodáků vypadlo do vody pod jezem. Čtyřem z nich se i s pomocí dalších přítomných vodáků u jezu podařilo z vody dostat, šestnáctiletá dívka z Chebu ale zůstala pod hladinou. Na místě zasahovali hasiči z karlovarské profesionální stanice a dobrovolní hasiči z Ostrova. Na člunu prohledávali prostor pod jezem, velmi silný proud jim ale pátrání komplikoval, se člunem se nemohli dostat až přímo pod jez.

Ani přivolaní policejní potápěči kvůli silnému proudu nemohli prohledat dno pod jezem. Zhruba po čtyřech hodinách přijali hasiči na operační středisko informaci, že jedna svědkyně zahlédla asi tři kilometry po proudu od radošovského jezu v řece nejspíš tělo dívky. V té době už hasiči na člunech prohledávali oba dva břehy. V půl osmé večer nalezli utonulou dívku před Vojkovicemi policejní potápěči.

Na místě byl po celou dobu zásahu také psycholog Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, který poskytl odbornou pomoc přátelům a příbuzným dívky.

Hasiči v kraji letos už třikrát vyjížděli k událostí, kdy se na jezu převrátila loď s vodáky. Na jezu u Černého mlýna se podařilo dostat všechny v pořádku z vody ven, na jezu před Loktem se jeden z vodáků utopil.

Radošovský jez patří k nejnebezpečnějším na řece Ohři. Sjíždět tento jez je rizikové i za nízkého stavu vody. Po deštích v uplynulém týdnu hladina vody v řece stoupla a tím se i značně zvýšila nebezpečnost jezu. Sjíždějí jezu v Radošově je zakázáno po celý rok, na tento zákaz upozorňují cedule na obou březích řeky před jezem.


prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-swo-

Sdílet