Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podle psychologa potřebuje jeho pomoc stále velké množství lidí

Už tři dny pomáhá na Liberecku obyvatelům postižených povodní psycholog hasičů z Karlovarského kraje Michal Černík. Je v přímém kontaktu s těmi, kterým voda vzala úplně všechno. Podle jeho slov na podobnou pomoc a podporu čeká velké množství lidí.

Ilustrační foto HZS Zlínského kraje

Do Libereckého kraje odjel psycholog v úterý a původně zde měl pracovat zhruba dva dny. „Budeme tady ale minimálně do soboty. A potom se uvidí, zda naší pomoc ukončíme, nebo nás bude muset někdo vystřídat a pokračovat. Spíš ale bude potřeba vystřídat, lidí, kteří čekají na pomoc, je tady hodně," uvedl dnes karlovarský psycholog.

Skupina psychologické pomoci byla poslána do obce Heřmanice na Frýdlantsku, která je povodněmi zasažená nejvíc. Michal Černík zde působí jako koordinátor týmu, ve kterém jsou další dva psychologové hasičů a s sebou mají tři pomocníky ze svých týmů. Spolupracují s krizovým řízením v místě povodní, to jim poskytuje kontakty na konkrétní lidi. „Mluvíme s nimi, ale také jim radíme, jak mají nyní postupovat, na koho se obrátit, kde získat jakou podporu," doplnil Černík. Sám uvádí, že odbornou pomoc v místě bleskových povodní stále potřebuje velké množství obyvatel. „Každý člen našeho týmu má celý den co dělat," shrnul nasazení karlovarský psycholog.

Kromě této pomoci vyslali hasiči z Karlovarského kraje na žádost hasičů z Ústeckého kraje do České Kamenice celkem 64 vysoušečů. Ty budou mít lidé k dispozici tak dlouho, jak budou potřebovat.



prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje



-swo-

Sdílet