Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TÝDEN OBRAZEM: Průřez povodní postiženými oblastmi

V sobotu 7. srpna 2010 krátce po poledni vydalo operační informační středisko GŘ HZS ČR požadavek k aktivaci odřadu na pomoc Libereckému kraji. Během 90 minut se na cestu vydal odřad příslušníků z hasičské stanice Strašnice a Krč a ve 13:20 h odletěl první vrtulník s lezeckou skupinou směr Liberec.

HZS Praha

V sobotu 7. srpna 2010 krátce po poledni vydalo operační informační středisko GŘ HZS ČR požadavek k aktivaci odřadu na pomoc Libereckému kraji. Během 90 minut se na cestu vydal odřad příslušníků z hasičské stanice Strašnice a Krč a ve 13:20 h odletěl první vrtulník s lezeckou skupinou směr Liberec. Odřad byl rozdělený na dvě skupiny – jedna část pomáhala ve Chrastavě, druhá v Raspenavě.

V neděli brzy ráno odřad v Chrastavě ukončil svou činnost a vrátil se zpět do Prahy. Tito pražští hasiči zachránili celkem 53 osob. Práce v Raspenavě pokračují. Proběhlo střídání směn. Skupiny v Raspenavě, Chrastavě a letečtí záchranáři dohromady zachránili 136 osob.

9. – 11. srpna 2010 – Odřad v Raspenavě pokračuje v likvidačních pracech, další střídání proběhne v pátek 13. 8. 2010 Na pomoc také vyjely jednotky SDH Březiněves, Písnice, Satalice Třebonice, Řepy a Řeporyje V současné době pracujeme na likvidačních pracích, kácení vyvrácených stromů a uvolňování a čištění silnic.


JSDH Mělník

Dne 10. 8. 2010 zastupitelé města Mělníka odsouhlasili pomoc postiženým bleskovou povodní ve městě Chrastava, kam z rozpočtu města uvolnili 50 tisíc korun na nákup materiálu humanitárního charakteru. Především to byla balená pitná voda, hygienické a čistící prostředky, pracovní a ochranné pomůcky.

Tento materiál byl dne 11. 8. 2010 předán do skladu města Chrastava, který je v místní základní škole.
Velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Mělník Martin Legner v Chrastavě a okolí pomáhá při koordinaci likvidačních prací. Společně s ním jsou zde přítomni i dobrovolní hasiči z jednotlivých družstev (Blata, Vehlovice, Chloumek).

Pomáhají především při odstraňování nánosů z řečiště. Jedná se o mohutné stromy, kterým živel podemlel kořeny a vyvrátil je do koryta říčky. Dále se odstraňují betonové bloky z mostků a opěrných zdí, nánosy nejrůznějšího materiálu. Práce je pořád dost a dost. Naše jednotka by zde měla působit až do pátku 13. 8. 2010. Pak bude vystřídána čerstvými silami.

Jana Bohuslavová
JSDH Mělník


SDH Semily

Obec Višňová – Víska, tam směřovala pomoc semilských hasičů z SDH Semily I. V neděli se sbor rozhodl pomoci těm, kteří pomoc v současné době nejvíce potřebují. Lidem, které postihla srpnová povodeň. Výběr lokality nebyl až tak problematický, napovědělo zpravodajství sdělovacích prostředků.

Zároveň s pomocí se sbor rozhodl od pondělí 9.srpna do středy 11. srpna uspořádal v prostorech naší hasičské zbrojnice humanitární sbírku na pomoc této obci a občanům této vísky. Podařilo se i zajistit finanční prostředky, které jsme předali jedné rodině, která ve Vísce žije a i jejich dům záplava postihla.

Za sbor se úklidových prací celkem zúčastnilo 9 členů sboru a další 3 zajišťovali naši humanitární sbírku, která se denně odvážela do postižené obce. Všem, kteří pomohli a věnovali do sbírky jak materiální, tak i finanční prostředky touto cestou velice děkujeme a to nejen za nás, ale hlavně za ty lidičky, kteří tuto pomoc tak moc potřebují. Zároveň bych chtěl poděkovat členům našeho sboru, kteří se tohoto aktivně účastnili, za jejich ochotu a pracovitost, která v tak složitých podmínkách byla obdivuhodná.

Vždyť za pouhé 3 dny vyčistili kompletně jeden dům a na dalších 4 vykonávali dokončovací úklidové práce a to v podmínkách, které jen nelze závidět a denně dováželi potřebný materiál ze sbírky. Bez náhrady na mzdu, v rámci své dovolené. Z vlastní zkušenosti musím říci, že televizní nebo foto záběry nemohou nikdy nahradit realitu, kterou jsme tak prožívali a viděli. Jak hluboko tato realita vstoupila do našeho podvědomí.

Ještě jednou, sestry a bratři mé velké díky.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I. 


Mnoho dalších fotografií z postižených oblastí na blogu Davida Modrého

Info a foto: HZS Praha, David Modrý, Aleš Ráth – JSDH Mělník

-miw-

Sdílet