Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vodáka stále hledají hasiči a potápěči

I v pátek 13. srpna 2010 pokračovalo pátrání po vodákovi, který ve středu 11. srpna sjížděl se svým kamarádem řeku Chrudimku. Nafukovací kanoe se ale na jezu v Tuněchodech s vodáky převrátila. Jeden se z vody dostal a přivolal pomoc, druhého nepřetržitě hledají hasiči. Do pátrání byli zapojeni profesionální hasiči z Chrudimi hasičští potápěči ze stanice Pardubice a dále policejní potápěči.

I v pátek 13. srpna 2010 pokračovalo pátrání po vodákovi, který ve středu 11. srpna sjížděl se svým kamarádem řeku Chrudimku. Nafukovací kanoe se ale na jezu v Tuněchodech s vodáky převrátila. Jeden se z vody dostal a přivolal pomoc, druhého nepřetržitě hledají hasiči. Do pátrání byli zapojeni profesionální hasiči z Chrudimi hasičští potápěči ze stanice Pardubice a dále policejní potápěči. Hasiči se v pátek zaměřili na tok od jezu v Mněticích směrem na Nemošice, dále prohledávali most v Drozdicích a poté znovu jez v Mněticích. Dobrovolní hasiči z Dašic monitorovali jez v Nemošicích. Pátrání bylo ukončeno včera krátce po 17 hodině a je stále bez výsledku.

Pokračovat se bude v pátrání i o víkendu. Hasiči na člunu budou během soboty a neděle monitorovat řeku Chrudimku.

Přidáváme několik rad pro vodáky při sjíždění jezů:

  1. Vždy si jez prohlédnout
      1. Zastavovat v bezpečné vzdálenosti před jezem
      2. Pozor na tah vody do náhonů!
      3. Jez se prohlíží ze břehu a ne nájezdem lodi co nejblíže ke koruně

Slogan „Přeci nebudu vystupovat" se nemusí vyplatit!

  1. Sjíždět v té části jezu, kde voda plynule odtéká!
      1. Pokud je pod jezem válec nebo kameny, ale i místo s plynule odtékající vodou, je potřeba velmi zvážit, zda jez sjíždět. Ne každý umí najet správně!
      2. K tělesu jezu nikdy nenajíždět bokem

Jezy jsou většinou určeny pro zadržení vody, která je následně použita pro získání energie, nebo pro zajištění splavnosti toku. Nahromaděná voda před jezem slouží jako zásobárna vody a je často svedena náhonem k elektrárně. Pozor, tah proudu do náhonu může být velmi silný. Někdy právě jízda náhonem bývá jedinou splavnou cestou, zvláště při nízkých stavech vody. Nelze ji však obecně doporučit, pokud není dopředu známo, jak je náhon průjezdný. Vždy je potřeba dbát zvýšené opatrnosti.
 

Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-

Sdílet