Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Zemina zavalila muže ve výkopu

Dne 14. sprna 2010 odpoledne došlo v Horních Albeřicích na Trutnovsku k sesuvu zeminy, která zavalila muže. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena ve 13:14 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Horního Maršova a Pece pod Sněžkou. Na místo vyjela také pozemní záchranná služba a vzlétl vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové.

V sobotu 14. srpna čtrnáct minut po třinácté hodině je jednotce vyhlášen poplach Operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru kraje. Je nahlášen požadavek na záchranu osoby zavalené hlínou v Horních Albeřicích. K události vyjíždějí okamžitě obě vozidla jednotky.

Na místě je již hlídka Policie ČR, která nás navádí ke staveništi, které je vzdálené od silnice asi 200 metrů. Tam je zjištěn pod pětimetrovým zářezem do svahu sesuv části zeminy. Ta zavalila výkop v celé jeho výši v oblasti, kde pracoval jeden z dělníků. Jednotka okamžitě provádí odkrývání zeminy v místě, které je označeno začínajícím odhrabáním místními občany. Po odkrytí části zeminy je nalezena hlava osoby.

Její stav však bohužel prokazuje s životem neslučitelné zranění. To potvrzuje i lékař Letecké záchranné služby, jejíž vrtulník u místa události přistává. To je již na místě i osádka Zdravotnické záchranné služby z Trutnova. Zdravotníci poskytují ošetření dvěma osobám. Obě jsou v lehkém šoku. Majitel staveniště, který se následně dostavil na místo neštěstí dokonce v těžkém šoku upadá krátce do bezvědomí.

Asistujeme Zdravotnické záchranné službě při jeho ošetření a transportu do jejich vozidla. To již jsou na místě další jednotky – Hasičského záchranného sboru kraje a dobrovolní kolegové z Velké Úpy. Velitel zásahu na místo povolává Báňskou záchrannou službu z Odolova. Ta provádí pomocí vzpěr zajištění svahu nad výkopem. Teprve nyní je za asistence událost vyšetřující Policie ČR započato s odkrýváním těla oběti. Práce probíhají s ohledem na možnosti poměrně intenzivně díky častému střídání zasahujících hasičů. Po vysilující práci při opatrném odkrytí zeminy až do dna výkopu je tělo vytaženo a předáno Policii ČR.

Událost prověřila fyzickou i psychickou odolnost zasahujících hasičů. Přínosem byl početní stav jednotky, umožňující časté střídání. Spolupráce všech složek byla bez problémů. Menším problémem bylo omezení dojezdu ke staveništi naší technikou. Při couvání naší cisterny z úzké a kluzké cesty nám tak raději v nejhorším úseku, při bočním sunutí vozidla pomohli zajištěním pomocí lana naši kolegové z Velké Úpy.

Hasiči Horní Maršov

-miw-

Sdílet