Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liga ČR 2010 ve výstupu na věž – Hradec Králové

Ostravský Karel Ryl vyhrál svůj letošní čtvrtý ligový závod. Jeho týmový kolega Jakub Pěkný obsadil třetí místo a znovu získal zlatou přilbu lídra Ligy 2010. Ve veteránské kategorii již pošesté exceloval blanenský Josef Pěnča. Až poslední závod Ligy ČR 2010 ve výstupu na věž v Ostravě tedy rozhodne o jejím letošním celkovém vítězi a držiteli prestižního putovního poháru.

Do posledního závodu bude v zlaté přilbě lídra nastupovat Jakub, který má při shodnosti bodů více lepších umístění.

Jak to vše probíhalo v Hradci Králové?

Stovka závodníků na startu, dobře připravená věž a poměrně hodně diváků sledovalo urputné souboje o ligové body.

Závod byl poslední nominační prověrkou před MS v požárním sportu a reprezentanti tak byli navíc bedlivě sledování svými trenéry.

Kompletní špička Ligy startovala od čísla 70 a bylo se opravdu na co dívat. Bylo dosaženo patnácti časů pod magickou hranicí patnácti sekund a mohlo jich být určitě i více, kdyby v Hradci v průběhu druhých pokusů nezačalo pršet.

Dráha i stěna začala silně klouzat a to další rozběhy hodně ovlivnilo.
Déšť byl tak silný, že rozběh nejvýše postavené ligové dvojice Hopp-Pěkný musel být těsně před startem na deset minut odložen.

Asi nejhezčím zážitem hradeckého závodu byl souboj ostraváků Karla Ryla a Kamila Bezruče v prvním pokusu.
Velmi vyrovnaný rozběh pro sebe rozhodl Karel, když mohutným finišem v posledním patře předstihl Kamila o 0,07s.

Výkony 14,18 s Karel a 14,25 Kamil byly opravdovou ozdobou sportovního dne. Karel tímto časem vyhrál již svůj čtvrtý letošní ligový závod, škoda jeho neúčasti na jednom závodě, souboj o ligový pohár mohl být ještě mnohem napínavější.

Kamil se před MS v požárním sportu dostal do skvělé formy, v Hradci obsadil zmiňovaným výkonem 14,25s druhé místo.

Napínavou tajenku o zlatou přilbu lídra Ligy řešil v Hradci přímý souboj Honzy Hoppa s Jakubem Pěkným – ve „zlatě“ nastupoval Honza s náskokem jediného bodu před Jakubem.

V prvním pokusu Honza po zápichu trochu zaváhal a zalezl za 14,97s – Jakub tento rozběh vyhrál v čase 14,35s což v konečném „účtování“ stačilo na třetí místo.
Druhý pokus byl ovlivněn zmíněným deštěm, Jakub v druhém patře prošlápl, Honza sice vylepšil, ale přes jeho veškerou snahu to bylo „jen“ 14,45s, což stačilo na celkově čvrté místo a tím opět změna nositele zlaté přilby.

Mužem pátých míst lze nazvat plzeňského Jindřicha Harasimoviče. V třech posledních ligových závodech obsadil právě toto místo, tentokrát výkonem 14,75s z prvního pokusu. V druhém, už deštivém pokusu, udělal Jindřich stejně jako jeho soupeř z rozběhu Martin Roháč chybu při zásedu v prvním patře a už svůj čas nevylepšil.

Šestou příčku si v dešti výkonem 14,76s zajistil blanenský Marek Jarůšek, jeho soupeři v rozběhu, pelhřimovskému Valdimíru Jankovi se závod na věži nevyvedl a hodně si tím zkomplikoval svou případnou nominaci na MS.

Poslední hradecké ligové body získali za shodný čas 14,78s domažlický Jaroslav Hrdlička a olomoucký Jaroslav Žitný. Jarda Hrdlička tohoto času dosáhl v prvním pokusu, Jarda Žitný ve druhém.

Smutnou dvojicí se stali domácí závodníci Petr Mařan a Václav Novotný. Oba dva zalezli v druhých pokusech výborné časy pod patnáct sekund.
Petr s výkonem 14,86s a Václav 14,97s skončili na již nebodovaném devátém a desátém místě a v pátek třináctého si tak na domácí věži vytáhli svého „Černého Petra“.

Pro deštěm nezpůsobilou dráhu byl zrušen tradiční vyřazovací závod pro šestnáctu nejlepších, přesto pořadatelé ocenili věcnými cenami závodníky umístěné na 1 – 16.místě.

Poslední ligový závod se koná 10.9. od 18.00 hod v Ostravě-Porubě.
Přijeďte se na toto napínavé ligové finále a historicky první závod za umělého osvětlení u nás podívat.

-kow-

Sdílet