Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vojáci staví most v Rousínově

V neděli 15. srpna 2010 v ranních hodinách zahájili vojáci 151. ženijního praporu z Bechyně výstavbu prvního mostu na komunikaci Cvikov – Rousínov na Liberecku.

V neděli 15. srpna 2010 v ranních hodinách zahájili vojáci 151. ženijního praporu z Bechyně výstavbu prvního mostu na komunikaci Cvikov – Rousínov na Liberecku.

Již v sobotu prováděli na obou březích a přilehlé komunikaci nezbytné terénní úpravy tak, aby mohla být mostní konstrukce bezpečně položena. Práci jim ztěžoval vydatný déšť, který způsobil opětovný vzestup hladiny na místních tocích a v několika vesnicích na Liberecku si vyžádal další evakuaci lidí. Přesto ženisté vše připravili tak, aby v neděli mohla být první mostní konstrukce ze skladu Státních hmotných rezerv položena. „Pokud se výrazným způsobem nezhorší podmínky, most postavíme do večera," uvedl velitel ženijní brigády plukovník Ota Rolenec s tím, že na samotné stavbě pracuje 30 vojáků s potřebnou technikou. „Most bude dlouhý osmnáct metrů a bude mít nosnost do 20 tun. Pevně věřím tomu, že již tento večer bude sloužit místním lidem," dodal.

Další úkol, který čeká vojáky z jednotek 15. ženijní brigády v nejbližších hodinách, bude most v Chrastavě. Tento most bude však jiný – vojenský, smontovaný z tzv. mostovek z vybavení ženijního vojska AČR. „Most bude postaven ze tří mostních polí," popsala rotná Lenka Hrázská ze 152. ženijního praporu z Rakovníka, která pracuje jako obsluha mostního automobilu. „Délka mostu bude více jak 40 metrů a jeho nosnost do 50 tun", upřesnil velitel ženijní čety poručík Jakub Pol. V sobotu mu musel z cesty ještě ustoupit vodou polorozbořený dům, který se pro mnohé stal symbolem povodní na Liberecku. Jeho demolici provedli příslušníci HZS ve spolupráci s vojáky AČR. Tento vojenský most však bude sloužit Chrastavě jen po nezbytně nutnou dobu pro přepravu těžké techniky než bude postavena vedle standardní těžká mostní konstrukce, jejíž výstavba vzhledem k šířce toku a místním podmínkám zabere minimálně dva týdny. Jakmile opadne voda, jejíž hladina v sobotu opět stoupla, a zmenší se její průtok, jsou olomoučtí a rakovničtí ženisté po dočištění koryta řeky připraveni velmi rychle mostovky položit.

Do dnešního dne obdržela Armáda České republiky 14 požadavků na výstavbu mostních provizorií, deseti v kraji Ústeckém a čtyř v kraji Libereckém.

Na odstraňování následků povodní se v neděli 15. srpna v ranních hodinách podílí na Liberecku a Ústecku již 755 vojáků s 214 kusy techniky. Jsou to vojáci zejména ze 4. brigády rychlého nasazení, 7. mechanizované brigády, 15. ženijní brigády, 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany a dalších jednotek AČR. 

Info: pplk. Mgr. Jana Růžičková, oddělení komunikace s veřejností, Generální štáb AČR

-wap-

Sdílet