Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vláda zruší povinnost hasičů očkovat se proti nemoci COVID-19, rozhodla o tom na jednání 19. ledna 2022

Vláda České republiky zasedla ve středu 19. ledna 2022 dopoledne ve Strakově akademii. Kromě různých dalších věcí také jednala o vyhlášce o povinném očkování, kterou schválil kabinet Andreje Babiše.

Zdravotníky, zaměstnance v sociálních službách, pracovníky integrovaného záchranného systému včetně vězeňské služby, armády a části členů dobrovolných hasičů čekalo do 1. března 2022 povinné očkování proti COVID-19.

Pro zavedení povinného očkování nebylo potřeba měnit dosavadní zákony, stačila úprava vyhlášky k zákonu o ochraně veřejného zdraví. Povinnost se tak týkala všech hasičů ve všech jednotkách – profesionálních i dobrovolných a to jak státních, tak obecních i podnikových.

Vláda České republiky na svém zasedání z 19. ledna 2022 rozhodla o zrušení povinnosti vyplývající z vyhlášky 466/2021, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem.

Povinné očkování proti covidu-19 jsem od počátku považoval za nesmysl. Slíbil jsem, že horkou jehlou sepsanou vyhlášku minulé vlády novelizujeme a povinné očkování zrušíme. Dnes se tak stalo.

Ač je očkování nejefektivnější zbraní proti vážném průběhu, nikoho k němu nebudeme nutit,

uvedl Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví ČR.


Zvláštní očkování proti nemoci COVID-19 se podle původní vyhlášky mělo provést u fyzických osob, které

  • poskytují zdravotní služby nebo jsou zaměstnanci poskytovatele zdravotních služeb,
  • poskytují sociální služby nebo se na jejich poskytování podílejí,
  • jsou osobami připravujícími se na výkon zdravotnického povolání u poskytovatele zdravotních služeb nebo osobami připravujícími se na výkon odborné činnosti podle § 115 zákona o sociálních službách, pokud konají praktickou výuku u poskytovatele sociálních služeb v sociální službě,
  • jsou zaměstnanci nebo státními zaměstnanci České republiky zařazenými k výkonu práce nebo zařazenými k výkonu státní služby v krajské hygienické stanici,
  • v bezpečnostním sboru vykonávají službu nebo jsou zaměstnanci České republiky zařazenými k výkonu práce v bezpečnostním sbo­ru,
  • jsou zaměstnanci obce zařazenými do obecní policie,
  • jsou členy jednotky sboru dobrovolných hasičů obce nebo jednotky sboru dobrovolných hasičů podniku anebo zaměstnanci jednotky hasičského záchranného sboru podniku,
  • jsou vojáky z povolání nebo vojáky zařazenými do aktivní zálohy, nebo
  • jsou příslušníky zpravodajské služby nebo zaměstnanci České republiky zařazenými k výkonu práce ve zpravodajské službě.

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci a na základě dat o chování mutace Omikron již vláda nepovažuje povinné očkování za cestu z pandemie.

Původně se kvůli povinnosti očkovat se očekával odchod až 0,5 % příslušníků Hasičského záchranného sboru. Server POŽÁRY.cz i přesto, že šlo o velmi malou část hasičů, po vydání „očkovací“ vyhlášky aktivně kontaktoval přímo ministra zdravotnictví Vál­ka.

Očkování proti nemoci COVID-19 po dnešním jednání zůstává nejen pro příslušníky HZS ČR, ale i pro zaměstnance podnikových jednotek a jednotek SDH obcí na dobrovolné bázi.

Sdílet