Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další týden s velkou vodou: Pomáhají hasiči z celé ČR

V Libereckém kraji zasahují povodňové odřady z HZS Hl. m. Prahy, Středočeského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje. Odřad HZS Plzeňského kraje odčerpává vodu ze zaplaveného kamenolomu Krásný Les u Frýdlantu.

Hasiči, střelmistři i psychologové stále v terénu

Silný vítr, krupobití, řešení následků povodní, ale i požáry, to byla neděle 15. srpna 2010. Jednotky požární ochrany vyjeli během celého dne k 429 událostem. Zasahovali u 39 požárů, 53 dopravních nehod, 14 úniků látek, 33 planých poplachů a 255 technických zásahů. Na činnosti se podílelo 533 jednotek požární ochrany, z toho 233 jednotek HZS ČR.

Povodňová situace, tisíc hasičů v terénu

V souvislosti s povodní bylo dne 15. srpna 2010 v Libereckém kraji řešeno 430 událostí a v Ústeckém kraji 1 událost. V Libereckém kraji byla v podvečerních hodinách ukončena činnost jednotek ve dvou sektorech a to v sektorech Hrádecko a Českolipsko. V uvedených sektorech byly započaty obnovovací práce.

Na likvidačních pracích se dne 15. srpna 2010 podílelo v Libereckém kraji 194 jednotek požární ochrany (cca 1000 hasičů) a v Ústeckém kraji 1 jednotka požární ochrany (cca 6 hasičů). Do likvidačních prací byla zapojena také Armáda ČR v celkovém počtu 786 vojáků a 233 kusů techniky.

Oběti povodní

Do doby zpracování zprávy bylo známo 5 potvrzených obětí povodní.

Hasiči z jiných krajů na Liberecku a Ústecku, včetně střelmistrů

V Libereckém kraji zasahují povodňové odřady z HZS Hl. m. Prahy, Středočeského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje. Odřad HZS Plzeňského kraje odčerpává vodu ze zaplaveného kamenolomu Krásný Les u Frýdlantu a odčerpání by mělo být dokončeno v ranních hodinách dne 16. 8. 2010. Postupně je prováděno střídání zasahujících hasičů.

V Libereckém a Ústeckém kraji jsou nasazeny odřady Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína s ženijní technikou pro likvidační práce, celkem 39 kusů těžké techniky, 2 polní kuchyně a 54 hasičů.

HZS podniku Správy železniční dopravní cesty má v oblasti nasazeny dva vyprošťovací tanky a odřady z devíti stanic.

V postižených oblastech zasahuje 60 jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí zejména ze Středočeského, Pardubického a Královéhradeckého kraje – cca 400 hasičů. Jednotky ze sektorů, kde byl ukončen jejich zásah, jsou přesouvány do jiných sektorů dle potřeby anebo odeslány na základnu.

Do Libereckého kraje byli opět nasazeni střelmistři HZS ČR pro rozrušování naplavených překážek v korytech řek a potoků.

V postižených oblastech působí psychologové HZS ČR, PČR AČR a nevládních organizací.

Vysoušeče, nářadí, desinfekční prostředky, umývárny, kuchyně

MV-generální ředitelství HZS ČR doposud nasadilo do postižených oblastí:

  • 1488 vysoušečů do Libereckého kraje, 672 vysoušečů do Ústeckého kraje a 50 vysoušečů do Pardubického kraje. Celkový požadavek Libereckého kraje je na 2050 vysoušečů, tyto budou dodány na počátku příštího týdne, tak, jak pokračuje stahování vysoušečů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.
  • ruční nářadí, úklidové a desinfekční prostředky v hodnotě 1,12 mil. Kč (684 000 Kč pro Liberecký kraj, 435 000 Kč pro Ústecký kraj). Dne 14. 8. 2010 byl do Libereckého kraje dodán další materiál dle požadavků KŠ.
  • polní umývárnu pro 150 osob do Libereckého kraje,
  • 2 polní kuchyně s jídelnou a obsluhou do Libereckého kraje,
  • 11500 dvoukomo­rových povodňových pytlů do Libereckého kraje,
  • stan s logistickým zajištěním pro Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje,
  • 3000 ks pláštěnek (2000 ks do Libereckého kraje a 1000 ks do Ústeckého kraje).


Od soboty 7. 8. 2010 v 14:00 je vyhlášena Ústřední koordinace záchranných a likvidačních prací. V Libereckém kraji je vyhlášen stav nebezpečí pro celé území kraje od 7. 8. 2010 16,30 hodin do 5. 9. 2010. V Ústeckém kraji je vyhlášen stav nebezpečí pro celé území okresu Děčín od 7. 8. 2010 20,00 hodin do 21. 8. 2010 24,00 hodin.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR 

Plzeňští hasiči vyrazili na Liberecko

Povodňový odřad HZS Plzeňského kraje vyjel dnes po půlnoci do Libereckého kraje, aby pomohl s čerpáním vody ze zatopených oblastí.

Tři družstva HZS Plzeňského kraje s celkem osmi členy a jedním velitelem vyjela v pondělí 16. srpna 2010 v 1.47 hodin do Libereckého kraje, aby zde pomáhala s čerpáním vody. Hasiči do oblasti kamenolomu Krásný Les (ORP Frýdlant) vyrazili s vysokokapacitním čerpadlem Somati a hadicovým vedením.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Stále pomáhají také Královéhradečtí hasiči

Dnes 16. srpna 2010 v osm hodin ráno vyjel další odřad HZS Královéhradeckého kraje do oblasti zasažené povodněmi na Liberecku. Sedm hasičů z Hradce Králové, Nového Bydžova a územních odborů Náchod, Trutnov, Jičín a Rychnov nad Kněžnou bude střídat stávající sedmičlenný odřad, který působí od čtvrtka 12. srpna 2010 v obci Višňová, části Víska. Hasiči pracují na odklízení bahna, hlíny a písku z vyplavené obce a odstraňují spadlé nebo poškozené stromy.

15.08.: Od dnešní šesté hodiny ráno pokračuje sedmičlenný odřad HZS Královéhradeckého kraje v odstraňování následků povodní v obci Višňová, části Víska na Liberecku. Pomocí lopat, nakladače HZS Královéhradeckého kraje a zapůjčeného čelního a podkopového nakladače stále odklízejí velké množství naplavenin, bahna a hlíny. Rozřezávají popadané a vyvrácené stromy, které velká voda strhla do koryta řeky nebo je odnesla do obce. Rozřezané části nakládají a odvážejí na skládku.

Dvoučlenný odřad hasičů z Náchoda s dekontaminační stanicí působí od pátečního 13. 8. večera v obci Bílý Kostel. Tam pro potřeby místních obyvatel, záchranářů a dobrovolníku ustavili stanici dekontaminace osob, která slouží jako sprchy. Druhá dekontaminační stanice z Hradce Králové zůstává i nadále v obci Višňová, Víska.

Na místech zasažených povodněmi zasahují také desítky dobrovolných hasičů z Královéhradeckého kraje. V úterý 10. srpna 2010 bylo na pokyn operačního střediska Generálního ředitelství HZS ČR vysláno do nejvíce zasažených oblastí na Liberecku deset jednotech s 57 dobrovolnými hasiči z Královéhradeckého kraje.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje 

Povodně v Ústeckém kraji

14.8. 7:58 Hasičské jednotky vyjely kvůli noční bouří na Litoměřicku od 0:55 – 7:43 k 25 nahlášeným událostem.V obci Velký újezd byli evakuováni dva lidé, v domě bylo 40cm vody. Jednotky v obci čerpaly vodu ze 4 domů. Vodu z domu čerpali hasiči v Zahořanech. Čerpání z domů, sklepů a dalších míst bylo prováděno v obcích: Liběšice, Račice, Býčkovice, Úštěk, Vinné, Chudoslavice.Spadlé stromy byly odstraňovány z komunikací v obcích: Rašovice, Lukov, Štětí, Úštěk, Velký Hubenov, Brusov.

Na Teplicku vyjely hasičské jednotky kvůli noční bouří od 0:17 do 8:28 k 15 nahlášeným událostem.Čerpání vody bylo prováděno v Teplicích – Trnovanech, kde byla zatopena komunikace, v Bystřici 0,5 vody ve sklepě, v Teplicích – Sobědruhách, v Teplicích – U Kamenných lázní – pročistění kanalizace, v Teplicích – Alejní ulici, Teplicích – Mánesově náměstí, v Bohosudově, Duchcově – Nádražní ulici.

Noční bouře zásáhla i Děčínsko, kde jednotky vyjely k 19 událostem.

Většinou se jednalo o monitorování situace, odstraňování překážek z vodních toků a kanalizace a také čerpání vody. Komunikaci čistila jednotka v Podmokelské ulici v Děčíně. Spadlý strom byl odstraněn v Benešově nad Ploučnicí. V Krokově ulici v Děčíně byl zatopený podjezd. V Kyjově se utrhla část břehu potoka. Voda byla čerpána v Děčíně – Folknářích a a Velkém Šenově.

por. Ing. Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Situace v Libereckém kraji v pondělí 16. srpna 2010

V neděli 15. srpna 2010 byly ukončeny záchranné a likvidační práce v 17:00 hodin v sektoru Hrádecko a v 18:30 hodin v sektoru Českolipsko. Na tomto území již probíhají obnovovací práce, které budou zabezpečovat jednotlivé obce ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje.

Na Chrastavsku budou záchranáři dále pomáhat s čištěním koryt vodních toků a zprůjezdňováním komunikace do obydlených částí obce Nová Ves. V Chrastavě se připravuje demolice několika objektů. Jejich počet bude upřesněn krizovým štábem města.

V sektoru Frýdlantsko v obci Krásný Les pokračuje čerpání vody z místního lomu k zabezpečení těžby štěrku na opravy silnic. Voda je v lomu čerpána již čerpána po dobu 26 hodin několika čerpadly, z nichž největší má výkon 3500 litrů za minutu. Celkem již bylo odčerpáno 720 mil. litrů vody. Nadále jsou odčerpávány sklepní prostory zasažených objektů. Z řeky Smědé budou v prostoru Harty z koryta řeky odstraněny kontejnery, které tam odnesla velká voda.

V sektoru Raspenavsko pokračuje odvážení naplavenin z obcí, kácení staticky narušených stromů a odčerpávání studny.

Ve Višňové budou hasiči odčerpávat vodu z lagun vzniklých po včerejším dešti. Nadále budou pomáhat s odvozem naplavenin a s odklízením stromů z koryta řeky.

Největším problémem v zasažených oblastech je obnova průtočnosti koryt vodních toků a obnovení celistvosti a stability břehů.

Radek Vojík
HZS Libereckého kraje

Pardubičtí hasiči pomáhají v oblastech postižených povodní 

Již pátý den pomáhají profesionální hasiči z Pardubic s kontejnerovým automobilem S2 Renault Kerax s nákladním kontejnerem. S tímto vozidlem hasiči ve čtvrtek 12. srpna převáželi potřebný materiál do povodní postižených míst ze Skutče, kde se nachází sklad HZS ČR Základny logistiky Olomouc.

Vozidlo Renault Kerax byl ihned využit v zatopeném městě Višňovka, místní části Víska. Toto vozidlo má totiž hydraulickou dálkově ovládanou ruku a unese břemena o váze až 5 700 kg a je vybaven natahovacím zařízením kontejnerů. Díky němu mají hasiči možnost naložit kontejner do hmotnosti 15 000 kg.

Hasiči ve Vísce plnili kontejner nejen věcmi z domácností, které byly poškozeny vodou, ale také naplaveninami, blátem a dřevem.

„V sobotu přišel další déšť, koryto řeky bylo dost katastrofálně poničené od první záplavy. Lidé ve Vísce měli strach, protože nevěděli kam až může voda stoupnout, když koryto skoro žádné není. “ popisuje situaci z místa kpt. Ing. Pavel Bér. „Lidé tam měli stále zabalená evakuační zavazadla a právě v sobotu ráno byli znovu preventivně evakuováni. Myslím, že to bylo hlavně proto, aby na vlastní oči znovu neviděli, jak se jim již poničená obydlí znovu zatopí vodou.“

Do Višňové jeli dnes, 16. srpna, opět s automobilem S2 Renault Kerax s nákladním kontejnerem vystřídat další hasiči z Pardubic.

Do záchranných prací, jak jsem Vás již informovala, byly prostřednictvím ústřední koordinace zapojeny také dobrovolné jednotky hasičů z Pardubického kraje. Do dnešního dne jich na severu Čech bylo zapojeno jedenáct. Jednotky sborů dobrovolných hasičů ze Sobkovic a Lichkova pomáhaly minulý týden v okrese Česká Lípa. Další dobrovolné jednotky hasičů ze Sezemic, Sopotnice a Přelouče operovaly v Hrádku nad Nisou, Chotyni a Dolní Suché. Hasiči z Libišan, Luže pomáhají ve Višňové, hasiči z Opatovic nad Labem pomáhají v Hejnicích. V Bílém Kostele nad Nisou nyní zasahují hasiči z Lichkova, Jezbořic, Sobkovic a Ostřešan. V Raspenavě likvidují následky záplav hasiči z Nekoře.

„Po celý týden prováděly jednotky čerpání vody, rozebírání konstrukcí, vyprošťování vozidel, odstraňování poškozených a naplavených věcí a uhynulých zvířat,“ uvedl Martin Macháček, velitel JSDH Přelouč.

Nutno zmínit, že i zasahující hasiči v povodní postižených oblastech překonávají velmi drsné podmínky a je na ně kladena velká psychická i fyzická zátěž.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-miw-

Sdílet