Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plošina s elektrikáři se zasekla, chvíli poté začala bouřka

Dva pracovníky ČEZ, jimž se při opravě drátů elektrického vedení zasekla plošina, osvobodili z výšky téměř 20 metrů profesionální hasiči ze stanice v Ostravě-Porubě. V neděli 15. 8. 2010 po ránu totiž začaly nad hlavami „zaseknutých“ opravářů doslova létat hromy blesky a daly se také očekávat četné vodní trakaře.

Žádost o pomoc ve svízelné situaci v ulici Josefa Kainara v Ostravě-Svinově obdrželi operátoři hasičů na Centru tísňového volání Ostrava v neděli krátce před půl desátou dopoledne. Za „obvyklého“ počasí totiž při podobných poruchách lidé na plošině počkají na opravu, o kterou se postarají kolegové. Tentokrát šlo ale do tuhého a kdo je v takových případech obvykle připraven rychle a dobře pomoci? I ve výškách či hloubkách?

Na místo byla proto okamžitě vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Ostravě-Porubě (CAS Dennis) a automobilový žebřík AŽ 30 ze stanice HZS MSK Ostrava-Fifejdy. Ten nebyl nakonec zapotřebí.

Hasiči, vycvičení k manipulaci s nejrůznější technikou, nejprve prozkoušeli s obsluhou plošiny, zda by ji nešlo přece jen alespoň provizorně posunout dolů. Rameno plošiny se ale ani nepohnulo.

Proto hasiči použili bez otálení nastavovací žebřík, kterým se jeden z hasičů dostal zhruba do poloviny ramene. Pak se již vyšplhal až na plošinu – přímo po konstrukci ramene. Oba značně vystrašené pracovníky ČEZ spustil dolů do bezpečí pomocí lana v evakuačním postroji. Celý zásah netrval podle hasičů déle než deset minut.

FOTO: Petr Teslík, HZS MSK, stanice Ostrava-Poruba

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-miw-

Sdílet