Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trenažér úniku nebezpečných kapalin postavili sami hasiči

Profesionální hasiči ze stanice ve Valašském Meziříčí začali cvičit na novém speciálním trenažéru, který je určen k nácviku likvidace úniku nebezpečných látek – kapalin.

Nový trenažér zhotovili sami hasiči, a to ze směny A stanice Valašské Meziříčí. K vybudování jim posloužil starý odpadní materiál – bojler, trubky, příruby – který spojili do systému vhodného k nácviku. Celý systém se navíc plní vodou a umožňuje tak přímo kontrolovat účinnost použitých nebo instalovaných prostředků k zamezení úniku kapaliny.

Nácvik použití speciálních prostředků k zabránění úniku nebezpečných kapalin je standardní procedurou výcviku hasičů, kteří při haváriích zasahují velmi často. Důležité jsou proto správné postupy jednotlivých zásahů, které si tak hasiči mohou zautomatizovat a rychleji osvojit. Výcvik hasičů směřuje také na bezproblémové zvládnutí úkolů v protichemických oblecích.

Stanice Valašské Meziříčí je vybavena speciálním protichemickým kontejnerem, který obsahuje celou sérii různých ucpávek, uzávěrů, objímek a dalších technických prostředků pro zamezení úniku nebezpečných látek. Trenažér tak představuje další důležitý díl souboru k praktickému výcviku záchranářů.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet