Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ladislava Navrátilová z Institutu ochrany obyvatelstva byla zvolena do poradního orgánu Organizace pro zákaz chemických zbraní

Příslušnice MV – GŘ HZS ČR, IOO pplk. Ing. Ladislava Navrátilová, Ph.D. byla zvolena do poradního orgánu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) nazvaného „Advisory Board on Education and Outreach, ABEO“ (Poradní výbor pro podporu vzdělávání).

Hlavními úkoly tohoto výboru jsou:

  • rozvoj strategií globálního vzdělávání,
  • zajištění správného zapojení vědeckých a technických poznatků do vzdělávacího procesu,
  • rozvoj partnerství a koordinace aktivit s dalšími mezinárodními organizacemi,
  • poradenství na vyžádání přímo Generálnímu řediteli OPCW atd.

Poradní výbor se skládá z 15 odborníků z celého světa, kteří byli vybráni na základě svých znalostí a zkušeností. Ladislava Navrátilová, jakožto vědecko-výzkumný pracovník, zároveň působící jako pedagog v mezinárodních organizacích, splnila požadavky na tento vysoce prestižní post. Její kandidatura byla též podpořena Velvyslanectvím České republiky v Haagu.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) je mezinárodní organizace úzce spolupracující s OSN, jejímiž členy je 193 států světa. Česká republika patří k zakládajícím členům OPCW, Institut ochrany obyvatelstva patří k prvním institucím, které organizovaly výcviky OPCW, a nyní máme i zastoupení v poradním orgánu OPCW, což lze považovat za úspěch jak pro HZS ČR, tak pro Českou republiku.

Ing. Mgr. Hubert JANOTA
MV – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Institut ochrany obyvatelstva
Sdílet