Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brigádní generál David Kareš se stal novým velitelem Záchranného útvaru HZS České republiky

Prvního prosince roku 2021 byl oficiálně jmenován generálním ředitelem HZS ČR, generálmajorem Ing. Vladimírem Vlčkem, PhD., MBA, do funkce velitele Záchranného útvaru HZS ČR brigádní generál Ing. David Kareš.

Rád bych v této souvislosti navázal na již dříve vyřčená slova, a těmi je především přesvědčení, že se pro směřování útvaru mým jmenováním nic podstatného nezmění, a i nadále budeme jako útvar fungovat ve vzájemné symbióze.

Pevně věřím, že přestože před námi stálo v uplynulém období nemálo úkolů, a to především ve spojitosti s pandemií Covid-19, naším společným cílem vždy bylo to, aby se veřejnost na nás mohla i v těch nejtěžších chvílích spolehnout,

uvedl v den jmenování do funkce brig. gen. Ing David Kareš.

Přečtěte siDva měsíce po ničivém tornádu na jižní Moravě: Velitel zásahu Záchranného útvaru se ohlíží za katastrofou

Brigádní generál Ing. David Kareš se narodil v roce 1975. Je ženatý a jak sám říká, rodina pro něj vždy byla a je velkou oporou. Vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově a od roku 1996 prošel u Armády ČR mnoha funkcemi.

V období let 2004–2008 sloužil u 157. záchranného praporu Armády České republiky, nejprve jako náčelník pracoviště, následně jako náčelník skupiny. V rámci toho strávil v roce 2008 celkem 7 měsíců na zahraniční misi v Kosovu, kde jako příslušník 12. kontingentu KFOR působil na mezinárodním velení jednotek jako důstojník pro výcvik a přípravu vojsk.

Při reorganizaci armády, která vedla v roce 2008 ke zrušení vojenských záchranných útvarů, se v roce 2009 stal zástupcem velitele pro záchrannou činnost, kterým byl až doposud.

Od počátku vzniku ZÚ HZS ČR se přímo podílel na rozšiřování jednotek do nových dislokací (Zbiroh, Jihlava) a na modernizaci a obnově stávající techniky.

V říjnu roku 2020 byl jmenován u příležitosti Dne vzniku samostatného Československého státu prezidentem České republiky do hodnosti brigádního generála.

Brigádní generál Ing. David Kareš má za sebou u Hasičského záchranného sboru ČR bezmála 13 let praxe.

Zajišťoval významné zásahy Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky, jako dlouhotrvající zásah po výbuších ve Vrběticích, regionální povodně na území ČR či vyproštění vlakové soupravy po dopravní nehodě poblíž Mariánských Lázní.

Rovněž se významným způsobem podílel na zajištění plnění úkolů Hasičského záchranného sboru České republiky v době trvání nouzového stavu při řešení nákazy onemocněním COVID-19 a bezmála měsíc koordinoval činnosti spojené s odstraňováním následků tornáda na jižní Moravě. Nemalé zkušenosti má však i se zahraničními zásahy.

V roce 2015 velel jednotce MV-GŘ HZS ČR při přepravě humanitární pomoci do Kyjeva a v následujícím roce řídil vyprošťování uvízlé nákladní lodi v Drážďanech. V roce 2018 se pak stal součástí týmu řešícího v Thajsku záchranu chlapců ze zatopené jeskyně.

Brigádní generál David Kareš vyniká nejen výborným technickým způsobem myšlení, ale disponuje také velmi dobrými organizačními a řídícími schopnostmi.

Sdílet