Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letečtí záchranáři nacvičovali techniky záchrany osoby z výšky na rozhledně v Libníkovicích

Desítka hasičů – současných leteckých záchranářů a tři další noví uchazeči o tuto kvalifikaci, všichni z centrální stanice Hradec Králové, trénovali koncem listopadu na rozhledně v Libníkovicích na Královéhradecku.

Součinnostní výcvik zaměřený na kooperaci pilota vrtulníku, palubního technika-vysazovače a leteckého záchranáře se uskutečnil ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou a společností DSA a.s.

Předmětem společného výcviku bylo vyzkoušet si hned několik činností, které se při provádění záchrany osob z výšky a nad volnou hloubkou pomocí speciálních leteckých činností za pomoci vrtulníku při reálných situacích a mimořádných událostech využívají.

Všichni účastníci výcviku si tak vyzkoušeli vysazení leteckého záchranáře s lékařem v nepřístupném terénu a následný odnos pacienta v záchranné smyčce.

Jedním ze scénářů byla pak simulace odřezu nemohoucího výškového pracovníka, nebo horolezce a jeho následný odnos. Další disciplínou bylo zajištění nemohoucí osoby hrozící pádem a následné vypuštění do podvěsu, což by mohlo být v praxi využito například při povodních.

Za povolení k využití pozemků děkujeme obci Libníkovice a firmě HNG s.r.o.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet