Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Závada na plynovém ohřívači vody zničila koupelnu

Dne 19. 8. 2010 v 18:02 hod. byli hasiči informováni o požáru koupelny rodinného domu v Holešově. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů obce, kterou posílila další jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem.

Dne 19. 8. 2010 v 18:02 hod. byli hasiči informováni o požáru koupelny rodinného domu v Holešově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů obce, kterou posílila další jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru plynového zásobníkového ohřívače vody a vybavení koupelny rodinného domu.

Požár zjistila majitelka rodinného domu, která si všimla kouře vycházejícího z okna. Sama si ve svém pokročilém věku netroufala na hašení a hasiče na pomoc přivolali sousedé. Silné zakouření nedovolovalo jakýkoliv prvotní zásah.

Hasiči byli na místě už za tři minuty od výjezdu a bleskově pronikli do domu a k hořící koupelně. Nataženým vodním vedením se podařilo požár rychle lokalizovat a uhasit asi po patnácti minutách zásahu. Hořící plasty a vybavení koupelny vyprodukovaly množství nebezpečného kouře a hasiči museli dům odvětrat. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování odhalilo, že vnuk majitelky se v koupelně sprchoval, když po zastavení vody nedošlo k uzavření ventilu plynového hořáku ohřívače vody. Zásobník se nadále ohříval, až došlo k požáru. Plameny zničily nejen samotný plynový spotřebič, ale také vybavení koupelny.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 40.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru mimo koupelnu a uchránit další značné majetky domu za 3 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na plynovém zásobníkovém ohřívači vody.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet