Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Redakce podpořila Hasičské muzeum

Server POŽÁRY.cz se v letošním roce finančně podílel na rozšíření exponátů v hasičském muzeu v Ostravě.

Rozhodli jsme se podpořit vznik nového dioráma na téma železniční nehody ve Studénce, ke které došlo 8. srpna 2008 a o kterém náš server přinesl první ucelené informace a fotografie.

Mezinárodní rychlík EC 108 Comenius tehdy narazil do mostu, který spadl na železniční trať téměř přímo před vlak. Při nehodě zahynulo celkem osm osob – dvě na místě a další dvě poté v nemocnici. U události zasahovalo více než 20 jednotek hasičů, nespočet posádek ZZS a dva vrtulníky LZS. U zásahu byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu.

Ze strany ostravského hasičského muzea vzešla v závěru loňského roku žádost, zda bychom se finančně nepodíleli na vzniku modelu, který by vyobrazoval výše popsanou nehodu. Po schůzce, která proběhla přímo v objektu muzea a při které jsme byli seznámeni s návrhem, jsme této žádosti vyhověli a přispěli jsme na výrobu tohoto dioráma.

Samotný model (vlak a trať) zachycuje stav na místě události den po samotném zásahu. Dekoračními prvky jsou poté hasiči, jejich technika (např. vyprošťovací tank drážních hasičů) nebo vrtulník LZS Ostrava.

Vy všichni jej nyní můžete spatřit v budově Hasičského muzea na Zákrejsově ulici v Ostravě.

Sdílet