Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva přestavěné automobily pro vyšetřovatele požárů má nově Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje pořídil dva nové automobily, které budou sloužit vyšetřovatelům požárů při jejich práci v terénu.

Vozidla jsou postavena na podvozku Volkswagen Transporter Combi 4×4 s naftovým přeplňovaným motorem o objemu 1968 ccm a automatickou převodovkou. Na vozidlech je instalováno výstražné světelné zařízení doplněné o zvláštní zvukové výstražné zařízení.

Světelná směrová alej oranžové barvy, nacházející se na zadní části automobilů, označuje mobilní požární techniku jako překážku v silničním provozu.

Vnitřní část obou vozidel je rozdělena na funkčně vybavené mobilní administrativní pracoviště v místě druhé a třetí řady sedadel, kdy je druhá řada vyjmuta. Místo pro uložení požárního příslušenství je přístupné vzhůru otvíranými dveřmi v zadní části vozidla.

Prostor pro vybavení je ve spodní části vybaven dvěma výsuvnými boxy ze slitin lehkých kovů s nosností každého z nich nejméně 80 kg, nad kterými jsou umístěny další dva flexibilně měnitelné výsuvné prvky regálového typu s nosností každého z nich minimálně 190 kg.

Toto technické řešení umožňuje provádění nezbytných administrativních úkonů přímo v místě události a zároveň vyšetřovatelům příčin požárů poskytuje potřebné zázemí a ochranu před povětrnostními vli­vy.

Cena za přestavbu jednoho vozidla byla 599 548,95 Kč, přestavba obou vyšetřovacích automobilů tak vyšla na 1 199 097,90 Kč včetně DPH. Provedla ji firma ALFAVARIA Group s.r.o.

kpt. Ing. Eva Klímová
por. David Kořínek, DiS.
HZS Libereckého kraje
Sdílet