Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek hasičů zasahovalo u požáru chaty

Dne 20. 8. 2010 v 11:35 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru chaty u obce Rusava. Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Holešova, které posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Rusava, Holešov a Bystřice pod Hostýnem. Na místo vyjela od jiného zásahu také jednotka profesionálních hasičů ze Zlína.

Dne 20. 8. 2010 v 11:35 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru chaty u obce Rusava. Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Holešova, které posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Rusava, Holešov a Bystřice pod Hostýnem. Na místo vyjela od jiného zásahu také jednotka profesionálních hasičů ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru chaty v rekreační oblasti Skalný.

Požár zpozorovalo a oznámilo větší množství svědků, kteří potvrzovali rozsáhlost události. Kromě standardního vyslání jednotek hasičů, podle požárního poplachového plánu, nechal operační důstojník přesunout k zásahu také jednotku hasičů ze Zlína, která tou dobou ukončovala práci po dopravní nehodě na nedaleké Žabárně u Fryštáku.

První jednotce hasičů se podařilo k hořící chatě dostat asi po patnácti minutách od výjezdu. Už z dálky byla vidět hořící chata a velitel zásahu z místa následně potvrdil zasažení prakticky celého rekreačního objektu o rozměru asi 7 × 7 metrů.

Po dojezdu dalších cisteren do hůře přístupného místa pod lesem bylo postupně nataženo více proudů vody a začal hasební zásah. Požární útok směřoval na zabránění rozšíření plamenů do okolí. V tomto stádiu požáru hasiči už nedokázali zničený objekt uchránit a ze stavební části zůstala jen torza.

Hasičům se podařilo celkově požár uhasit až po třech hodinách intenzivního zásahu a dohašovacích prací. Několik cisteren k místu požárů kvůli těžšímu terénu nedojelo, asi dvěstě metrů museli hasiči pěšky. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Plameny chatu zcela zničily a odhadnuté škody se vyšplhaly asi na 500.000 Kč. Vyšetřovatel vyloučil úmyslné založení požáru a dál případ šetří v oblasti technické závady. Není vyloučena možnost závady na elektroinstalaci nebo na některém ze zapojených spotřebičů.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet