Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoci se dovoláte pouze z mobilního telefonu

Během tří hodin v noci ze soboty na neděli se nebudou moci někteří lidé dovolat ze svých pevných telefonů ani na žádnou z krizových linek: na hasiče, záchranku, či policii.

O sobotní půlnoci totiž začne v České republice gigantická akce přečíslování všech telefonů. A síť Českého Telecomu bude mít v této souvislosti několikaminutové výpadky. Starost o krizové linky převezmou během noci ze soboty na neděli mobilní operátoři.

Kdo tedy zavolá z mobilu na linku 150 (hasiči), 155 (záchranná služba) nebo 158 (policie), dovolá se, kam potřebuje. Kdo však má přístup pouze k pevné lince, může se mu stát, že si pomoc nepřivolá, protože jeho telefon bude právě hluchý.

Náhradní služba Eurotelu, T-Mobilu a Oskara začne v sobotu okolo jedenácté hodiny večer a skončí v neděli, zhruba v pět ráno. To už by měly všechny pevné telefony v republice opět fungovat a používat už by se měl nový telefonní seznam.

O krizové linky se během přečíslování stará Eurotel
Mobilní operátoři začnou v pátek společně prověřovat, zda jsou během sobotního přečíslování připraveni bez problémů převzít linky krizového volání. Budou to právě oni, kdo ponese zodpovědnost za to, že se lidé během několika kritických hodin dovolají policii, hasičům nebo na lékařskou záchrannou službu.

Hlavní roli bude mít o víkendové noci Eurotel, který dostal za úkol zajistit náhradní telefonní provoz. T-Mobile a Oskar zase musí zabezpečit, že hovory na krizová čísla budou přesměrovány do sítě Eurotelu.

„Řešení, které použijeme, bylo domluveno se zástupci ministerstva vnitra a zdravotnictví, telekomunikačního úřadu a Hasičského záchranného sboru,“ říká Jan Kučmáš z Eurotelu.

Volat bude možné na telefony ve známém tvaru. Na policii 112 a 158, k hasičům 150 a záchrannou službu ve tvaru 155. „Jediné číslo, které nebude zcela garantováno, je 156 na městskou policii. To bude dočasně nedostupné a ozve se rada volat linku 158,“ vysvětluje Jiří Hájek z T-Mobilu.

Mobilní operátoři zajistí, že jejich technika vyhodnotí místo, odkud člověk volá. Podle toho pak bude přepojen na místní tísňovou linku – tedy na hasiče, policii či záchranku v příslušném okrese.

„Pro každou oblast a každou linku zvlášť je vytvořena speciální skupina krizových mobilních telefonů,“ dodává Kučmáš. Oblast odpovídá současným okresům. Eurotel zajišťuje to, že pokud bude jeden telefon ve skupině obsazen, je další hovor přesměrován na následující volný telefon.

Během testů, které již mobilní operátoři provedli a jež budou pokračovat v pátek, se uskuteční celkem přes šest tisíc telefonátů na více než dvě stě padesát míst v zemi.

Mobilní operátoři budou kromě volání na krizová čísla zajišťovat také informační linku, kde se od nedělního rána každý majitel dozví telefonní čísla podle nového seznamu. V případě, že vytočí nesprávně číslo, například s nulou na začátku, dozví se i od mobilních operátorů, že telefonní čísla byla v Česku přečíslována a kde je možné získat jejich novou podobu.
Sdílet