Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velkoobjemová Scania od KOBIT- THZ zamířila k podnikové jednotce společnosti Čepro do Hněvic

Pro podnikovou hasičskou jednotku v areálu Hněvice pořídila firma Čepro novou velkoobjemovou cisternovou automobilovou stříkačku Scania od firmy KOBIT – THZ. Čepro jich pro své hasiče kupuje sedm.

Podvozek

Nástavbář dodal automobil na podvozku Scania P440 B6×6HZ řady XT o rozvoru 3 650 mm, respektive 1 450 mm mezi zadními nápravami.

Všechny nápravy jsou odpruženy listovými pružinami, nechybí torzní stabilizátory a uzávěrky diferenciálů. Standardně jsou poháněna kola zadních náprav, pohon přední je připojitelný.

Motor DC13 je šestiválcový, přeplňovaný o výkonu 324 kW a krouticím momentu 2 300 Nm v rozsahu 1 000 až 1 300 otáček za minutu. Agregát o objemu 12,7 dm³ splňuje emisní normu Euro 5.

Automatizovaná převodovka GRSO905R je dvanáctistupňová ve verzi bez spojkového pedálu, s brzděním pomáhá retardér R3500. Systém Opticruise nabízí tři výkonové režimy převodovky.

Kabina CP17L je vybavena dvěma sedadly, pro komfort slouží nezávislé 3kW vytápění a manuální klimatizace. V zorném poli řidiče je 7" displej infotainmentu a couvací kamery.

Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice, její druhé obslužné místo – tedy mikrofon a reproduktor – najedeme u ovládacího panelu čerpadla v zadní části vozu.

Ve dvou dobíjecích úchytech jsou ruční svítilny Survivor, nechybí pracovní světlomet s 3metrovým kabelem.

Světelné výstražné zařízení je modročervené kombinace s červenou částí rampy na levé straně vozu. Spuštění, přepínání a vypnutí tónů je pro řidiče řešeno tlačítkem houkačky a je umožněno i samostatným tlačítkem v dosahu sedadla velitele.

Přední část Scanie osádky je ve spodní části vybavena asanační lištou napojenou na pevně zabudované potrubí od požárního čerpadla a ovládaným z místa strojníka. Nechybí nárazníková lafetová proudnice.

Na každém držáku bočního zpětného zrcátka je pracovní LED světlomet o světelném toku 1 000 lumenů.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů. Vozidlo je vybaveno čtyřmi prostory pro uložení požárního příslušenství po stranách nástavby, prostor pro uložení požárního příslušenství a čerpací jednotky v zadní části je vybaven dveřmi, které se otevírají nahoru.

Zařízení prvotního zásahu je umístěno v pravé zadní části nástavby, tvoří jej průtokový naviják s elektrickým pohonem pro zpětné navíjení, vysokotlaká hadice a proudnice JET D 25 PROTEC. Vysokotlaká hadice má délku 60 metrů a je v celé své délce tvarově stálá a plně průtočná.

Nástavba je v horní části vybavena přípojným prvkem pro napojení odnímatelné lafetové proudnice s účinným dostřikem 50 metrů.

Nádrž na hasivo je vyrobena jako jeden celek z nerezavějící oceli a tvoří nádrž na 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

Čerpací jednotka THZ 4000 s obslužným místem je umístěna v zadní skříni účelové nástavby a s ohledem na předpokládané nasazení vozidla v terénních podmínkách bez vodorovných nástupních ploch jsou veškeré ovládací a kontrolní prvky dostupné ze země bez potřeby stupaček.

Vysokotlaká část požárního čerpadla pracuje se jmenovitým tlakem 4 MPa a výkonem 150 litrů za minutu, nízkotlaká se jmenovitým tlakem 1 MPa a výkonem 4 000 litrů za minutu.

Osvětlení prostoru okolo účelové nástavby je zajištěno vně umístěnými zdroji neoslňujícího LED světla zapuštěného do bočních stěn a do zadní stěny účelové nástavby.

Mezi kabinou a nástavbou je Scania vybavena pneumaticky vysouvaným osvětlovacím stožárem THZ LED 24 V o výšce 5 metrů od země s dvěma světlomety s celkovým světelným tokem 20 000 lumenů a krytím IP 44.

Světlomety jsou orientovány do jednoho směru, naklápění podle vodorovné osy a otáčení osvětlovacího stožáru podle svislé osy v rozsahu 0 – 360 ° je možné pomocí dálkového ovládání s přípojným kabelem o délce 5 metrů.

Stožár je vybaven funkcí samočinného složení do přepravní polohy a to i po uvolnění parkovací brzdy, napájen je z elektrické soustavy vozu.

V levé zadní schráně jsou na výsuvném platu hygienické prostředky pro základní očistu hasičů u zásahu – papírové ručníky, tekuté mýdlo, voda a vzduchová hadice s ofukovací tryskou.

Sdílet