Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

AZ 30 Metz DLK 23–12

Představujeme moderní automobilový žebřík vyrobený německou firmou Metz,který má požární vybavení od firmy Rosenbauer.Firma Metz se před několika lety stala součástí firmy Rosenbauer.

Jedná se o motorový žebřík s košem,který má maximální pracovní výšku 30 m a je namontován na nízkém podvozku Mercedes.Vzpory jsou standardního typu H ,jak je již u firmy Metz obvyklé. Čtyřdílná bezzápadková žebříková sada je vybavena pevným suchovodem a je řízená počítačem(PLC)­.Stanoviště obsluhy žebříku má vyhřívané sedadlo.V koši je umístěn otočný monitor s průtokem 1600 l/min při 12 barech.Je možno tam upevnit otočná nosítka a i osvětlovací soupravu 2×1000 W.Ve výbavě vozidla je samozřejmě i elektrocentá­la.Nouzový režim žebříku je zajištěn elektrohydraulicky.
Na podvozku vozidla je umístěno dále šest skříní na příslušenství,které jsou uzavíratelné roletami.Výbava vozu je u každého zákazníka individuální,tento žebřík je ve službách dobrovolných hasičů města Traun/Horní Rakousy.V naší republice se žebříky Metz také začínají rozšiřovat,i když stále je zde nadvláda dosluhujících východoněmeckých AZ 30 Ifa,nebo moderní techniky Iveco-Magirus.
Závěrem dodávám,že se stejný typ žebříku staví i na šestikolové podvozky MB 1828 Econic.

Základní TTD

Označení : Drehleiter mit Korb(žebřík s košem) DLK 23–12
Podvozek : Mercedes Benz Econic 1828 LL
Pohon : 4×2
Výkon motoru : 204 kW/279 koní
Osádka : 1+3
Výrobce nástavby : Metz/SRN
Cena v roce 2001 : 610.000,–Euro

Pro Požáry.cz Václav Porkát HZS ČD Praha
Sdílet