Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři pole a tři požáry – dva lisy a sláma s obilím

Čtyři jednotky hasičů vyjely včera 22. srpna 2010 odpoledne k ohlášenému požáru kombajnu na poli u Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku. Na místo ve 13:16 hodin vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Doudleb nad Orlicí, Vamberka a Kostelce nad Orlicí.

Po příjezdu první jednotky na místo určení bylo zjištěno, že se nejedná o požár kombajnu, ale o lis na kulaté balíky slámy. Lis byl zapojen za traktor a sbíral balíkovanou slámu na strništi. Kouř za traktorem jako první zpozoroval řidič traktoru, který se ještě snažil odvézt lis mimo strniště. Pomocí vodního a práškového hasicího přístroje se snažil se svým kolegou požár hasit.

Požár se naneštěstí rozšířil i na přilehlé strniště a zasáhl plochu zhruba 100 krát 100 metrů. Dobrovolní hasiči se zaměřili na hašení strniště a profesionální kolegové zlikvidovali požár lisu. Hmotná škoda na zničeném stroji byla předběžně odhadnuta na 600 tisíc korun. Šetřením a ohledáním lisu bylo zjištěno, že požár s největší pravděpodobností způsobilo tření hořlavých materiálů uvnitř stroje.

Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



V neděli 22. srpna 2010 v 10:50 hodin byl na operační středisko hasičů nahlášen požár traktoru v obci Studenec. Na místo vyjeli místní dobrovolní hasiči podpořeni profesionálními i dobrovolnými hasiči z Jilemnice. Ti průzkumem zjistili, že hoří balíky slámy na lisovacím stroji.

Po odpojení traktoru byl požár likvidován jedním vodním proudem. Ve 12:04 hodin bylo místo zásahu předáno majiteli stroje a jednotky se vrátily na své základny.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje 



V neděli 22. srpna 2010 v 16:55 hod přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina hlášení o požáru na poli u obce Čakovice u Pelhřimova. K požáru vyjelo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Na požár slámy a vzrostlého obilí nasadili hasiči několik vodních proudů. V místě byla zřízena kyvadlová doprava vody. Hasičům se podařilo v 17:20 hod požár lokalizovat. Úplná likvidace požáru proběhla o dvacet minut později a ihned poté se zasahující jednotky začaly postupně vracet na své základny. U události byla ponechána místní jednotka sboru dobrovolných hasičů, která prováděla dohled nad požářištěm do ranních hodin.

Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn. Plameny napáchaly škodu v předběžné výši 3.500,– Kč. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši 120.000,– Kč. Příčinou požáru byla technická závada (konkrétně zadřené ložisko) na balíkovači slámy.

U události zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pelhřimov společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí Červená Řečice, Hořepník, Nová Cerekev, Želiv a Čakovice u Pelhřimova.

kpt. Ing. Petra Musilová, DiS.
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina


-miw-

Sdílet