Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kopytovští hasiči si pořídili nový nafukovací stan pro krizové situace, přispěl jim Moravskoslezský kraj a EGO Zlín

Pro posílení možností zásahu v případě krizových situací, zejména při povodních, byl zakoupen mobilní nafukovací stan ES 56. Navíc, kromě hlavního záměru, najde tento stabilní stan využití také pro mladé hasiče při letních táborech a ostatních činnostech, kde bude zapotřebí zajistit zázemí členů SDH.  

Hlavní výhodou stanu je možnost jeho rychlého nafouknutí pomocí kompresoru či tlakové láhve a jeho stabilita bez použití ztužujících kovových prvků. Užitná plocha 50 m² je dostatečná pro celou škálu činností.

Stan dále disponuje osmi okny, omyvatelnou a snadno udržovatelnou podlahou a dvěma nafukovacími a přetlakovými ventily. V případě větších zásahů je možné jednotlivé stany spojovat pomocí propojovacích límců.  

Přednosti tohoto vybavení jsou dlouhodobě oceňovány také ve světě. Příkladem může být jejich využití hasiči v Brazílii při protržení nádrže dolu v Minas Gerais (2019) nebo v Sao Paulu při zřícení čtyřiadvaceti­patrové budovy v roce 2018.  

Pořízení stanu včetně polepů vyšlo na 130 000,– Kč. Na nákup stanu přispěl Moravskoslezský kraj částkou 80 tisíc z dotačního titulu „Dotační program na podporu sborů dobrovolných hasičů v roce 2021 (KH/01/2021)“ a 50 tisíc uhradilo sdružení SDH Bohumín Kopytov ze své pokladny.  

Velké poděkování patří firmě EGO Zlín, spol. s r.o., která poskytla sponzorství ve formě nemalé slevy při nákupu stanu a provedla bezplatné proškolení.

Michal Mlynkec
starosta SDH Kopytov
Sdílet