Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po nedbalosti seniora uhořelo deset včelstev

Dne 23. 8. 2010 v 17:44 hod. byli hasiči informováni o požáru včelína u obce Jasenice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v zahrádkářské oblasti došlo k rozsáhlému požáru včelína.

Plameny zachvátily včelín o rozměru asi 5 × 3 metry. Objekt celý vyhořel a zničil i deset včelstev uvnitř jednotlivých úlů. Přestože byli hasiči s cisternami na místě do pěti minut od výjezdu, včelín už nedokázali zachránit.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že starší majitel ošetřoval včelstva a při vykuřování sirným knotem došlo k požáru. Sám majitel se také snažil začínající požár hasit pomocí kbelíku s vodou, ale na rychle se rozšiřující plameny to nestačilo. Odešel proto požádat souseda o přivolání hasičů.

Plameny tak zcela včelín zničily. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 80.000 Kč, přičemž padesát tisíc připadá na včelstva a zbytek na objekt. Příčinou zniku požáru byla nedbalost seniora, který umístil hořící knot do skříně včelína.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet