Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Antarktidě

McMURDO FIRE DEPARTMENT

Jako malou perličku vám přinášíme fotoreportáž o technice a pracovních podmínkách nejjižněji na zeměkouli dislokovaného profesionálního požárního sboru a to až na ostrově Ross-výzkumná základna USA McMurdo v daleké Antarktidě.

Sbor byl vytvořen z profesionálních hasičů z různých států USA.Má za úkol chránit před požárem obytná a výzkumná zařízení v oblasti William Field a hlavně zajišťuje požární a záchrannou službu na tamějším Pegas Blue Airport při letovém provozu. V tu dobu jsou na letišti v pohotovosti vždy minimálně dvě požární vozidla.

Ve vozovém parku sboru najdeme jak klasické americké cisterny,tak i speciální pásová záchranná vozidla od kanadské firmy Foremost Vehicles, která jsou pro kvalitní poskytování požární a záchranné služby v klimatických podmínkách Antarktidy nezbytná. Ze záchranných vozidel stojí nejvíce za povšimnutí klasický americký pick-up, který však má místo kol malé pásy. Tento druh vozidla byl ve druhé polovině 90-let minulého století předváděn i v ČR. Bohužel jsem nedopátral žádné technické údaje a ani bližší informace o jeho výrobci.



Pro Požáry.cz Václav Porkát HZS ČD Praha

Sdílet