Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Větrná smršť zasáhla střechy v Olešnici

Následky večerní bouřky s větrnou smrští odstraňují hasiči v Olešnici na Blanensku. Ve městě zasahují tři jednotky.

Po bouřce, která město zasáhla po 18. hodině a zvedla hladinu místního potoka na první stupeň povodňové aktivity, se Olešnicí přehnala větrná smršť. Silný vítr se zvedl od ulice Moravská strana směrem k ulici Dolní vejpustek a k domům v nejbližším okolí.

Vítr povalil strom a strhl plechovou střechu jednoho z domů. Utržená plechová krytina o ploše zhruba 20 metrů čtverečních dopadla na sousední dům a silně poškodila také jeho střechu. Na další desítce domů vítr vyvrátil část tašek střešní krytiny.

K likvidaci následků větrné smršti na místo vyjela místní jednotka sboru dobrovolných hasičů, o pomoc byli krátce po 19. hodině požádáni také profesionální hasiči ze stanic v Kunštátu a v Boskovicích. Hasiči pomocí motorové pily rozřezali a odstranili vyvrácený strom. K odstranění nebezpečně uvolněné plechové střechy, k níž byl složitý přístup, hasiči přistavili vysokozdvižnou plošinu.

Plechovou střechu po provizorním zajištění museli po částech rozbrušovacími pilami postupně rozřezávat. Odstraňování následků smršti zřejmě potrvá až do pozdních nočních hodin.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kaw- 

Sdílet